Now Reading
Barbour

Barbour

Engelser kan niet

Wie Barbour zegt, zegt Britse platteland, al is de oprichter een Schot. Het modelabel ademt the great outdoors. Met in pole position de gewaxte jas. Een exemplaar dat tegen een stootje kan en weer helemaal in is.

Barbour werd vroeger wel eens een streekproduct genoemd. Zoiets als Italiaanse parmaham of onze trappistenbieren. Dat heeft alles te maken met water en met een jas die bestand is tegen weer en wind. Het label werd in 1894 opgericht op de markt van South Shields, vlakbij Newcastle. Het was John Barbour, een uitgeweken Schot, die in de havenstad van start ging met een bedrijfje gespecialiseerd in beschermende outfits voor vissers en matrozen. In die tijd smeerden bootlui hun kleren in met visolie of petroleumslijk. John Barbour experimenteerde met was. Hij doopte katoen in was en was zonder het goed en wel te beseffen de eerste die een technisch materiaal ontwierp.

Vandaag is de vijfde generatie aan zet. Het hoofdkwartier zit in Simonside, South Shields, en ook al is de Barbour collectie zoveel meer dan die ene gewaxte jas, het klassieke exemplaar wordt nog steeds vervaardigd en hersteld in het atelier van Simonside. Het label wordt verkocht in meer dan 55 landen en kleedt vandaag de hele familie. Naast de classic lijn is er Barbour International, waar de trends iets meer spelen. Bovendien worden er collabs aangegaan (dit seizoen bijvoorbeeld met Maison Kitsuné) en krijgt op die manier de legacy van Barbour telkens weer een nieuwe invulling.

Barbour staat bij vele fans voor klassieke countrywear en ademt nog steeds het Britse platteland, met zijn vele weides, zijn schapen, zijn cottages. Veel jagers zien het als hun favoriete uniform. Het label kan prat gaan op glamoureuze klanten: denk topmodel Kate Moss en wijlen Queen Elisabeth. Zag u ooit de foto van de iconische acteur Steve McQueen, die de jas als motorjacket droeg? Allicht is het die enorme legacy die ervoor zorgt dat de tijd geen vat heeft op de jas in kwestie. Integendeel: ook dit seizoen tekent het model present. John Barbour moest het weten.

_Tekst: Veerle Windels

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere