Now Reading
Ole Lynggaard

Ole Lynggaard

Drie generaties Lynggaard

Het Deense Ole Lynggaard Copenhagen betreedt een nieuw tijdperk. Het juwelenhuis groeide uit tot een van de meest toonaangevende Scandinavische designhuizen en zal wellicht nog generaties lang aanwezig zijn in de takken van de Lynggaard familieboom. Nu zijn we toe aan de derde generatie met de komst van Sofia Lynggaard Normann die in april haar twee debuutcollecties “Young Fish” en “Under the Sea” uitbracht.

Goudsmid en juwelenontwerper Ole Lynggaard opende in 1963 een kleine werkplaats in Denemarken om de inspiratie die hij opdeed in Duitsland, Parijs, New York, San Francisco en Japan, te vertalen naar een juwelenmerk. In 1987 trad dochter en creatief directeur Charlotte Lynggaard toe en later volgde ook zoon Søren, de huidige CEO van het bedrijf. In 2018 nam Sofia officieel haar plaats aan de ontwerptafel. Net als haar moeder en grootvader is ze gefascineerd door de natuur. Maar waar Ole en Charlotte zich doorgaans laten inspireren door de fauna en flora van hun talloze familie-bosuitstapjes, duikt Sofia onder de oppervlakte de maritieme oceaan.

Het onderwaterleven van Australië

Ondanks haar opvoeding in het koele klimaat van Scandinavië werd Sofia verliefd op de strandcultuur van Australië. Ze reisde voor een jaar af naar het land na een een studieperiode om de kunst van het juweelontwerp perfect te beheersen – onder meer bij NEXT in Kopenhagen, Shillington School of Graphic Design in Londen, Central Saint Martins College of Art & Design in Londen en – uiteraard – bij HRD Antwerpen in de diamantstad. Sofia was niet alleen in Australië om het team van Ole Lynggaard Copenhagen ter plekke te ondersteunen, maar ook om zich onder te dompelen in de vrije levensstijl.

Net zoals grootvader Ole zich liet inspireren door zijn jaren in het buitenland, koestert Sofia jaren later nog steeds haar tijd in het land Down Under, en dan met name alles wat ze tijdens haar duikavonturen heeft ontdekt. Zes jaar geleden tekende ze vanuit die inspiratie haar Young Fish Ring aan de ontwerptafel in het atelier in Hellerupvej, nabij Kopenhagen. In de jaren die volgden, tot 2023, liet ze de verschillende ontwerpen voor het uiteindelijke juweel steeds aan haar grootvader zien. Want als er één ding is waar we zeker van kunnen zijn, dan is het dat Ole Lynggaard Copenhagen de hoogste normen voor juwelen hanteert.

Leven in het nu

Synchroon ontwikkelde Sofia de andere sierlijke en delicate stukken uit de collecties. Eclectische en kleurrijke visbedeltjes, parels, krabbenklauwen, koraalsymbolen, … Allemaal juwelen die fragiliteit van riffen oproepen. Maar ook juwelen die een mindful effect op ons uitoefenen. Want net zoals een duiker voortdurend op zijn eigen ademhaling focust, de ruis van het drukke leven even uitschakelt en te genieten van de kleinste details die het onderwaterleven te bieden heeft, nodigen de juwelen ons uit om hetzelfde te doen. Bij elk bezoek onder de oppervlakte van de oceaan, of bij elke blik op de juwelen, ziet de natuur er anders uit, en telkens ontdek je iets nieuws.

De debuutcollecties van Sofia Lynggaard, ”Young Fish” en “Under the Sea”, zijn sinds april 2024 verkrijgbaar. Beide collecties zijn vervaardigd van 18 karaats goud. Geselecteerde ontwerpen zijn gezet met diamanten, parels en unieke edelstenen in levendige tinten.

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere