Now Reading
Sushi…

Sushi…

BO MAGAZINE SUSHI

…het bekende rijsthapje van een paar centimeter. Je bent er zot van of niet. Het smakelijke gevoel dat hoogstwaarschijnlijk gedeeld wordt door vele liefhebbers van ‘le pain quotidien’ uit het land van de rijzende zon.

BO MAGAZINE Shushi_97134425

Eeuwen geleden was het nog niet zo gebruikelijk om verse vis in het binnenland aan te bieden. En daarom kwamen de Japanners op het idee om kraakverse vis gepekeld en in rijst onder druk in vaten te vervoeren. Door middel van het fermentatie proces kon de vis wel een jaar lang bewaard worden. Maar om de fermentatie te bespoedigen en de vis niet rot te laten worden, werd er azijn aan toegevoegd. Daar ze vroeger de rijst wegsmeten, behouden we vandaag het duo lekker samen en dat maakt het de overheerlijke sushi. Deze is trouwens uiterst gezond doordat het zo vetarm is, zo lang je de gefrituurde varianten achterwege laat natuurlijk. Verse vis, groenten, rijst en bijgerechtjes vol antioxidanten. De perfecte ingrediënten voor een avondje gezond en licht tafelen.

BO MAGAZINE Sushi_72727381

Sushi stappenplan

Het consumeren van sushi is een hele onderneming als je het volledig op de Japanse wijze wil doen. Het mysterieuze pad naar de ongelooflijke smaakbom in je mond heeft heel wat verborgen hindernissen. Ben jij diegene waarvan zijn stokjes naar alle kanten wijzen? Geen probleem. Sushi met je handen eten wordt juist zeer vaak gedaan in Japan. Doe het op een elegante wijze waarop je met duim en wijsvinger de sushi in je mond stopt en verorber hem gerust, zonder enige schaamte, in zijn volledige vorm. Wie zich al eens aan de Oosterse lekkernij gewaagd heeft, weet dat een sushirol in twee bijten een slecht plan is én ongetwijfeld minder smakelijk is om naar te kijken.

Na het kiezen van jouw favoriete sushi, giet je een beetje soyasaus in een ondiep schaaltje en dip vervolgens met de viskant lichtjes in de soyasaus. De juiste kant kiezen voorkomt de nigiri, het rijstbolletje met een topping van vis, ei of groenten, van het uit elkaar vallen. Niet alleen om de praktische reden dat je rijst niet meer kleeft, ook de smaak is intenser als je de mix van soya en vis op je tong smaakt. De als het ware, hemel op aarde.

BO MAGAZINE Sushi_128346125

Essentiele supplementen

De wasabi, beter gekend als de groene pasta op de zijkant van je houten schoteltje, is één van de vele pittige smaakmakers van het hele sushi concept. Deze pasta van Japanse mierikswortel wordt vaak al in de sushi verwerkt zodat hij niet te hard aankomt, want de scherpe peperachtige smaak is wel degelijk aanwezig. De fris zure gemberplakjes die je terugvindt naast het wasabi hoopje, zijn een uitdaging voor velen. Toch is deze lekkere gemarineerde gember essentieel in jouw sushi ervaring. Deze wordt traditioneel gegeten na elke rol of zelfs na elke sashimi om je smaak te neutraliseren. Doen dus! Na een aantal keren ben je er ongetwijfeld verzot op en vraag je er een schaaltje vol van.

Een kleine tip: de nori bladeren en de zeewiersalade of wakame zijn overheerlijk als zijgerecht of als kleine snack om puur te eten. Itadakimasu of smakelijk eten!

_Tekst: Jilke Juliens

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere