Now Reading
Hedendaagse architectuur en erfgoed ontmoeten elkaar

Hedendaagse architectuur en erfgoed ontmoeten elkaar

Op 5 september 2023 start de vierde editie van het Festival van de architectuur in Antwerpen. Doorheen de week kan de architectuurliefhebber terecht bij het Jonge Makers Festival, workshops, voorstellingen, filmvertoningen, installaties en lezingen. De grote afsluiter is de Dag van de Architectuur dat over over heel Vlaanderen en Brussel wordt gehouden op 10 september.

De Dag van de Architectuur slaat dit jaar de handen in elkaar met de jaarlijkse Open Monumentendag. Het thema ‘met hart en ziel’ pronkt op alle brochures en eert tradities en gebruiken die gelinkt zijn aan monumenten. En laat Antwerpen nu net doordrenkt zijn met geschiedenis, cultuur en majestueuze architectuur. Antwerpen telt maar liefst 87.610 erfgoedobjecten; van ontelbare arbeiderswoningen tot art-deco-panden en begijnwoningen, en de schoonheid van deze historische gebouwen wordt met alle ernst bewaakt en bewaard.

Festival van de architectuur

Op 5 september wordt er in de archieven van de Vlaamse architectuur gedoken en wordt er gekeken hoe architecten in Vlaanderen en Brussel omgaan met architectuur. Verder leer je die dag meer over herstellende architectuur tijdens de lezing van Anne Lacaton, van het gerenommeerde Parijse architectenbureau Lacaton & Vassal.

Op 8 en 9 september klinkt in De Singel creatief geroezemoes en toont een jonge delegatie hun ontworpen artwork, posters, strips, stickers en meer. Bekijk hier de deelnemers op de Jonge Makers Markt.

Ook kinderen kunnen er terecht voor allerlei activiteiten, zoals de workshop CIRKELariteit waarin ze zelf de gangen van De Singel zullen aanpakken.

Het volledige programma van het Festival van de architectuur vind je hier.

Antwerpen bruist van de historie en je komt ogen te kort.

Open Monumentendag

Open Monumentendag in Antwerpen neemt je mee naar de geschiedenis van de Handelsbeurs, het Zuiderpershuis, Plantin-Moretus Museum, Sint-Pauluskerk en ontelbaar andere historische panden. Neus in de architectenwoning van Walter Van den Broeck, ga zelf aan de slag in het drukatelier en proef lokale bieren bij stadsbrouwerij De Koninck. Antwerpen bruist van de historie en je komt ogen te kort. Het volledige programma van Open Monumentendag vind je hier. Opgelet, voor sommige activiteiten dien je je vooraf in te schrijven.

Pitstops

Tijdens of na een dag rondneuzen in de historie van Antwerpen, kan je ongetwijfeld een adempauze gebruiken. En ook dat kan in thema.

Uitrusten bij FRANQ

Voor een historisch bezoek kan je richting de archeologische zone van Kipdorp, waar hotel FRANQ sinds 2017 haar deuren opende in een neoclassicistisch 19e-eeuws bankgebouw. Het gebouw ademt historie door haar bankverleden, de wijnkelder in de originele kluizenzaal en Den Doorenboom, een van de oudste huisjes van ’t stad en een beschermd monument.

Reserveer een tafeltje in hun Gastrobar voor een toegankelijke lunch of ga voor pure verwennerij in hun sterrenzaak FRANQ. Voor de full experience boek je nog een nachtje in één van hun heerlijk kamers.

Historische winkelen en dineren

De Vlaeykensgang is één van de meest romantische steegjes die je zo een andere tijd in katapulteert. Vroeger woonden hier de armste van de stad, vandaag vind je er prachtige kunstgalerijen en gezellige antiekwinkels. Een lunch of dinertje boek je bij ’t Hofke, een begrip voor elke Antwerpenaar.

Ook het hoofdkantoor van Essentiel, het modemerk door de Antwerpse Inge Onsea, huisvest zich in een historisch pand. Recht tegenover de concertzaal Arenberg pronkt het monumentale kantoorgebouw in beaux-artsstijl. Achter deze deuren komen de verfrissende en kleurrijke designs van Essentiel tot leven.

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere