Now Reading
Michele De Lucchi

Michele De Lucchi

Met Michele De Lucchi nodigt het Centrum voor Innovatie en Design in Grand-Hornu dit jaar één van ’s werelds meest veelzijdige ontwerpers uit. Zoals het de maestro en zijn oeuvre betaamt, zijn in de expo experimenteel design en visionaire architectuur verstrengeld. Met zijn engagement en experiment geeft de Italiaan de wereld een vriendelijke toekomst. Wie zorgt voor de navolging? De expo ‘Futuro Gentile’ loopt tot 27 augustus.

Verantwoorde toekomst

De Lucchi is één van de grootste vertegenwoordigers van het Italiaans design. Hij staat bekend om zijn buitengewone architecturale constructies, artistieke installaties en het ontwerpen van iconische producten zoals de Tolomeo-lamp, ‘s werelds bestverkochte lamp aller tijden. Een retrospectieve is deze expo echter niet, wel een presentatie van echte en denkbeeldige producties van zijn onderzoekslaboratoria. Wat de bezoeker te zien krijgt is dubbel: enerzijds het cultiveren van experiment en vakmanschap, anderzijds utopische architecturale projecten voor een meer verantwoorde toekomst. Was er trouwens ooit meer nood aan dergelijk humanistisch gedachtegoed? We zien onder meer een lichtkapel, een mystiek laboratorium en een akoestisch podium. Allen gaan ze de ethische relatie met onze omgeving aan.

Vruchtbare architectuur

De door De Luchhi’s bureau ontwikkelde ‘earth stations’ zijn visionaire gebouwen die het welzijn van de mens en de gezondheid van de planeet willen bevorderen. Ze onderzoeken de relatie tussen bouwwerken en hun natuurlijke context en benadrukken het belang van het creëren van ‘vruchtbare’ architectuur die de bodem kan voeden. Denk aan houten constructies die in de loop van de tijd transformeren en herschapen worden tot aarde. De schoonheid en de betekenis van deze vruchtbare architectuur ontwikkelt zich door een geleidelijke groei. Als architect en ontwerper onderzoekt de Italiaan met zijn laboratoria het verschil tussen wat tijdelijk en permanent moet zijn. Met het welzijn van de mensen en de gezondheid van onze omgeving voorop, brengt hij het publiek samen rond duurzame architectuur.

Culturele onruststoker

Net zoals zijn architecturale voorbeelden antwoorden ook de experimentele designobjecten op de zoektocht van de moderne mens naar nieuwe ideeën en een beter begrip van zijn ambities, met het nodige respect voor de planeet. De modellen, vaak in hout, hebben meer weg van beeldhouwkunst dan design. Dit maakt de Italiaan tot zowel een ziener als een doener. De Lucchi wordt wel eens een culturele onruststoker genoemd, maar zijn verhalen en inzichten verdienen het om gezien, gehoord en gedeeld te worden. Want in deze donkere tijden is er geen ander alternatief dan de toekomst klaar te maken voor de komende generaties. En ja, ontwerpers en architecten dragen bij tot een kwaliteitsvolle bouwcultuur die idealiter antwoord biedt op de nijpende ecologische en sociale uitdagingen.

Laaf je tot eind augustus aan de toekomst. Voor wie Grand-Hornu nog nooit bezocht, is dit het ideale moment. Gelegen in het hart van de provincie Henegouwen, is het een van de door UNESCO erkende mijnsites en de mooiste voorbeelden van neoklassiek industrieel erfgoed in Europa.

_info: www.cid-grand-hornu.be
_Tekst: Koen Van Der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere