Now Reading
Bunch

Bunch

We ontmoeten Margaux Erard (35), founder en eigenaar van Bunch op een drukke dinsdagochtend. De afgelopen jaren hebben haar cateringbedrijf naar grote hoogtes gekatapulteerd. Ze blikt tevreden terug. En vooruit. ‘Ik wil geen fabriek worden en altijd mooi, kwalitatief werk blijven leveren’

Ik had geen masterplan

Ik ben geen opgeleide kok, ik heb iets helemaal anders gestudeerd, maar heb lekker eten en samen tafelen wel met de paplepel meegekregen. Mijn moeder was een uitstekende kok en er waren altijd veel sfeervolle etentjes bij ons thuis. Toch was het pas in mijn studententijd dat ik zelf begon te koken. Aiki noodles? Neen, dat kon beter, dacht ik! (Lacht)

Koken vond ik heerlijk, ik wist dat een bureaujob niks voor mij was en ik had mijn zinnen gezet op een koksopleiding. ‘Ga maar eens werken in plaats van te studeren’ was mijn vaders reactie en zo geschiedde. Ik leerde het vak al doende bij Yael, een Israëlische vriendin die in Brussel een restaurant opstartte.

Ik begon bij het begin: groenten snijden. Ik heb daar drie jaar lang gewerkt en heb alles geleerd, onder andere ook intuïtief koken en niet te veel de regeltjes volgen. Na Yaels vertrek naar Israël begon ik zelf met caterings, voornamelijk voor bedrijven. Nu is Bunch een goed geoliede machine met een professionele keuken in Gent en afhaalplaatsen in Antwerpen, Knokke en sinds kort ook Oostende. Maar toen was dat nog helemaal anders: ik kookte helemaal alleen in de tot keuken omgebouwde garage van mijn ouders. (Lacht) 


Mijn studie geschiedenis bracht me een tijd naar Damascus. Vandaaruit heb ik veel gereisd in het Midden-Oosten en de smaken van die keuken leren kennen.

En toen kwam corona

Plots wou iedereen graag eerlijke, gezonde en gevarieerd maaltijden, afgehaald of aan huis geleverd. Dan zijn we echt begonnen met warme schotels te maken en te leveren. Ook de aperoboxen waren een schot in de roos. Mensen zaten ineens thuis en konden niet op restaurant of moesten in quarantaine en hadden nood aan lekker eten. En dat zijn onze vaste klanten geworden.

Soms groeit iets organisch en niet via een berekend masterplan. Knokke bijvoorbeeld is begonnen als een pop-up. Veel van onze Gentse klanten zaten tijdens de zomermaanden in Knokke en in plaats van voortdurend heen en weer te rijden, openden we gewoon een tijdelijke Bunch-afhaalplek. En nu zitten we daar permanent.

Elke dag starten we van nul

Sinds onze oprichting in 2016 kookt ons kleine keukenteam elke dag met veel liefde. Maar de lat ligt hoog. We zijn open van maandag tot zaterdag, van ‘s morgens tot ’s avonds en werken allemaal keihard. Alles is dagvers, we beginnen elke ochtend van nul. De groenten worden met de hand gesneden. We doen nooit compromissen als het op kwaliteit aankomt. Zo maken we ook onze eigen kruiden- en specerijenmengelingen. We luisteren niet naar wat de doorsnee Vlaming denkt te lusten. (Lacht) Ook onze dinners zijn heel populair: we maken dan alles klaar in mooie schalen en schotels, zodat je alleen maar de tafel hoeft te dekken en het eten op te warmen.

Ons team is heel divers, ze komen uit elk werelddeel en uit elke laag van de bevolking. Geïnspireerd door hun verschillende achtergronden brengt iedereen iets bij in onze keuken. De broers Mothassem en Abdel uit Gaza bijvoorbeeld, koken onwaarschijnlijk goed. Zij doen de warme keuken, de traag gegaarde bereidingen, en de vrouwen doen de koude kant (lacht). Zij snappen de schoonheid en de frisheid van salades en maken er iets moois van.

Overwinteren in Los Angeles

De combinatie van horeca en gezinsleven is niet eenvoudig: mijn man en ik hebben een zoontje van 14 maanden en we wonen in Antwerpen, waardoor ik elke dag naar Gent pendel. Ook het managen van het team is een uitdaging. Ik probeer ze allemaal happy te houden en altijd de voeling met mijn team te behouden, zelfs als ik er niet ben.

Mijn droom? Ik wil zeker geen fabriek worden en mooi, kwalitatief werk blijven leveren. Toch zouden we graag een tweede keuken opstarten in Antwerpen. Die zou moeten draaien zonder mij, ik wil graag mijn team helemaal zelfstandig kunnen laten werken. En dan zouden we, nu Abel nog klein is, tijdens de kalmere Bunch-maanden overwinteren in Los Angeles, waar mijn man professionele horizonten opzoekt.  

Wat volgt er dan? (Denkt na) Een tweede baby… of een eigen kookboek. Of allebei (lacht)!

De Tel Aviv-tips van Margaux Erard:

– HaBasta Restaurant

Overal in Tel Aviv vind je lekker eten. Dat maakt het net zo een gemakkelijke citytrip bestemming: je kan weinig fout beslissen. Ze houden zo erg van eten dat de kwaliteit overal heel hoog is. Maar HaBasta heeft net dat tikkeltje meer. Elke schotel is verrassend anders, en zit de smaken zitten perfect goed.

HaShomer St 4, Tel Aviv, Israël

– Carmel Market

Een bezoek aan Tel Aviv is niet compleet zonder een bezoek aan Carmel Market, met fantastische streetfood!

– Uri Buri Restaurant

Even naar het noorden heb je de Arabische stad Acre. Prachtige oude stad aan het water, met het bekende restaurant Uri Buri. No nonsense, heerlijk eten aan het water.

Ha-Hagana St 2, Acre, Israël

De lokale favo’s van Margaux Erard:

– Pizarro

Heerlijk chille plek met pizza by the slice en uitstekende takeaway.

Melkmarkt 25, 2000 Antwerpen.

– Misera

Sterrenzaak van Nicola Misera. Voor als we iets te vieren hebben. 

Michel de Braeystraat 18, 2000 Antwerpen. 

– Bar Ami

Ik ben dol op taco’s. Ze hebben ook lekkere spicy salsas. 

Sint-Katelijnevest 59, 2000 Antwerpen. 

_Tekst: Sophie Matthys

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere