Now Reading
Porto Rafael

Porto Rafael

De bekende Franse fotograaf Bernard Touillon ontdekte in het noordoosten van Sardinië in Porto Rafael, tegenover de Maddalena archipel, een parel van een vakantiewoning. Bouwjaar 1960. De gerenommeerde Italiaanse architecte en ontwerpster Paola Navone liet haar inspiratie de vrije loop bij de renovatie van deze woning.

Het familiehuis van de meubelmakers Ethimo. Een dame met een scala van awards op haar palmares, de stille getuigen van haar sublieme vakmanschap. Ze denkt en voelt met het karakter en kleurenpalet van het Zuiden, rijk aan tradities, open en continu in beweging. Dit in een uitzonderlijke mix van craftsmanship en gevoel voor de natuurlijke omgeving. ‘Design is een gesprek. Elk project is een uitdaging en nieuw avontuur’ zegt ze. 

Het huis gaat op in de natuur, ligt verdoken tussen de pijnbomen en de monumentale rotsen. In het hart van de mediterrane vegetatie, onder de hoge dennen plaatste Paola Navone een platform dat ze opspant en bekleedt met  iroko. Het ankerpunt van het project, als een dorpsplein waar ouders en kinderen elkaar ontmoeten en gasten worden ontvangen. Deze open ruimte houdt een band met het zwembad met zijn grillige contouren. Gouden rietstengels verlengen de pannendaken en zorgen voor lommer en koelte.

Het landschap omarmen, vormen creëren. De discipline van design is genesteld in de Rafael daybeds die Paola Navone net zo spontaan wil hebben als de natuur. Zonder met de horizon te breken nodigt vakmanschap zich uit in de vrije vormen van een smeedijzeren balustrade.

In de solar lounge is het heerlijk toeven. In de favoriete kleuren van Paola Navone een grote linnen bank met een onderstel in lokale rotsen en een salontafel in turquoise. Wonderlijke visspiegels om de zee en de lucht binnen te halen. Een gevlochten vogelnestkroonluchter, gemaakt met respect voor de Sardijnse traditie door de Cestineria Antonello Utzeri. Kleine kurken tafeltjes van Arte Sarda Sollai. Smeedijzeren lampen en tafels gemaakt door ijzerbewerker Felice Melice. Het keramieken servies van Nicola Fassino, op maat van de  site,  harmonieert met een vakantiegevoel.

Een ronde entreehal leidt naar de slaapkamers en de woonkamer. De kleurschakeringen in de Acquarello-stof van de divan (Kieffer van Rubelli) en de subtiele gradatie van de vloer in gemengde aardetegels die gebieden van licht en schaduw trekt, harmoniëren mooi samen. Een functionele op maat gemaakte keuken in roestvrij staal met een marmeren gootsteen. Een eerbetoon aan de eenvoud.

Design en vakmanschap gaan in dit project een universele conversatie aan. Paola Navone deed beroep op Sardijnse ambachtslui met hun oude vaardigheden van weven, borduren en smeedijzer in een uitgepuurd eclecticisme.

_Tekst: Viviane Redant

_Fotografie: Bernard Touillon & Giovanni Gastel

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere