Now Reading
Casa Caminada

Casa Caminada

BO MAGAZINE FOOD_1_Casa+Caminada+DANUSER_180928164735

Wie droomt van een culinaire retraite en ook wel wat Alpenlucht lust, heeft er sinds kort een niet te versmaden optie bij. In het Zwitserse Fürstenau opende driesterrenchef Andreas Caminada een prachtige herberg, recht tegenover zijn wereldvermaarde restaurant.

Een golvend groen landschap vormt het decor van Fürstenau, een piepklein verstild stadje in de schaduw van de machtige Zwitserse Alpen. Amper driehonderdvijftig mensen wonen er. Toch is er een reden waarom men van heinde en verre naar deze plek komt. Het omliggende gebied is een speeltuin voor wandelaars, wintersporters en wellnessfanaten. Maar er is meer aan de hand. Tussen de heuvels, middenin een gemanicuurde tuin, bevindt zich een gerestaureerd 17de-eeuws kasteel waar gekookt wordt op het hoogste niveau. Schloss Schauenstein is het met internationale lof en drie Michelinsterren overladen restaurant van Andreas Caminada. Hier ontvouwt zich de nieuwe Zwitserse gastronomie, een innovatieve, creatieve keuken met veel aandacht en respect voor product en terroir. Aan die culinaire pleisterplek is sinds vorig jaar een prachtig gastenhuis gekoppeld. De oude stallen recht tegenover het restaurant werden omgetoverd tot Casa Caminada, dat behalve tien kamers ook een restaurant, biologische bakkerij, gourmetwinkel en koffiebranderij in de aanbieding heeft.

BO MAGAZINE Rooms-_-View-from-top-floor-family-room-at-Casa-Caminada-(c)-Gaudenz-Danuser

Regionale focus

Casa Caminada is een eerbetoon aan de streek Graubünden en haar vakmanschap. Dat komt in de eerste plaats tot uiting in de architectuur en het interieur. Samen met Gion A. Caminada, naamgenoot, verre neef en Zwitsers cultarchitect, werkte Andreas een concept uit dat inspiratie haalt uit de omgeving om er zich bijgevolg naadloos in te integreren. Oorspronkelijke stalelementen zoals plafondbalken werden behouden, de vloeren bestaan uit larikshout uit de buurt, meubilair werd gemaakt door lokale timmerlieden. Het resultaat zijn nuchtere, bescheiden en rustgevende ruimtes, overspoeld met daglicht. Het overweldigende uitzicht op de Alpen krijg je er zomaar bij. De ochtendlijke geur van versgebakken brood, die zich zachtjes vermengt met die van gebrande koffie, eveneens.

BO MAGAZINE ROOM_1_Casa+Caminada+DANUSER_180927120802-Bearbeitet-V01

Hart van Fürstenau

Casa Caminada is meer dan een plaats om te overnachten. Het is vooral een trefpunt van de lokale eetcultuur dat de plaatselijke gemeenschap moet doen herleven. Het eigen restaurant biedt een volks alternatief voor de avant-gardistische gastronomie van het Schloss. Je eet er typische streekgerechten zoals ravioli van gedroogde peren, op de steenoven gebakken walnotentaart of rollades van snijbiet gevuld met pasta en spek. Stuk voor stuk eenvoudige comfortfood die de culinaire tradities van Graubünden een podium biedt. Daarnaast brandt Casa Caminada zijn eigen koffie, worden er regionale specialiteiten verkocht en bevinden zich in de buik van het pand een voorraadkelder voor ingemaakte groenten en vruchten, en rijpingskamers voor kaas en charcuterie. Wat Andreas Caminada evenwel zelf het epicentrum van zijn herberg noemt, is de biologische bakkerij met stenen houtskooloven. Bakker Gerald Wegschneider rolt er het deeg uit voor zowel het Casa en het Schloss als voor de dorpsbewoners en iedereen uit de buurt. Als brood mensen samenbrengt, heeft Fürstenau met Casa Caminada een nieuw kloppend hart. Hoog tijd om er het onze aan op te halen.

BO MAGAZINE Artisan-bread-from-wood-fired-Heuft-oven-at-Casa-Caminada-(c)-Gaudenz-Danuser
CASA CAMINADA
Info: www.casacaminada.com
Obergass 68, 7414 Fürstenau,
Zwitserland

_Tekst: Bart De Maesschalck

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere