Now Reading
Parijs bruist als nooit tevoren

Parijs bruist als nooit tevoren

Architecture,Of,Paris,.france.,Europe

Na anderhalf jaar geforceerde pauze gaat het licht terug aan in Parijs. Vooral de wijk Les Halles, in het epicentrum, transformeert, met de spectaculaire kunsttempel Bourse du Commerce en de renaissance van het legendarische grootwarenhuis La Samaritaine.

LA SAMARITAINE

Het favoriete grootwarenhuis van de Parijzenaars is na zestien jaar eindelijk terug open. Het is niet langer de grootste winkel van Parijs. Je vindt er ook niet langer alles (zoals de reclameslogan jarenlang beloofde: ‘On trouve tout à la Samaritaine’). Blijft over: 20.000 vierkante meter winkelruimte, verdeeld over het beschermde, piekfijn gerestaureerde pand uit de jaren dertig en een futuristische nieuwbouw van het Japanse archietctenbureau SANAA. De ondergrondse beautyafdeling van 3400 vierkante meter is de grootste van continentaal Europa. Op de étages met mode zijn de luxemerken goed vertegenwoordigd — van Bottega Veneta tot Sacai — maar er is ook plek voor jongere labels zoals het hippe Deense Ganni of het Nederlandse Wandler. Galerie Perrotin verkoopt over honderd vierkante meter arty souvenirs. Er zijn ook twaalf cafés en restaurants. Waaronder Voyage, een restaurant van 1000 vierkante meter onder de grote koepel, met afwisselende ‘chefs in residence’. La Samaritaine kijkt niet langer uit over de Seine: die vleugel werd getransformeerd tot een luxehotel van de keten Le Cheval Blanc, net als het warenhuis eigendom van luxegroep LVMH.

Het favoriete grootwarenhuis van de Parijzenaars is na zestien jaar eindelijk terug open.
© Franck Legros

9 Rue de la Monnaie, dfs.com

BOURSE DE COMMERCE

Het heeft decennia geduurd voor zakenman François Pinault — de man achter Gucci, Saint Laurent, Balenciaga en een hoop andere luxemerken — zijn droom in vervulling zag gaan: een onderkomen in Parijs voor zijn gigantische verzameling hedendaagse kunst. De Pinault Collection vond een onderkomen in de oude, ronde handelsbeurs naast shopping mall Les Halles: de Bourse de Commerce. Het gebouw werd vakkundig heringericht door de Japanse architect Tadao Ando, die onder meer een betonnen muur neerpootte in het ronde atrium.

2 Rue de Viarmes, pinaultcollection.com

BOURSE DE COMMERCE

HOTEL DE LA MARINE

Hôtel de la Marine, een gigantisch, 18de eeuws stadspaleis op Place de la Concorde dat lang is gebruikt als ministerie, werd heropgekalefaterd en doet nu dienst als museum. De oorspronkelijke interieurs zijn zo nauwkeurig mogelijk gerestaureerd, en zijn voor het eerst publiek toegankelijk. Maar de grootste troef van het complex is misschien de nieuwe brasserie van het historische restaurant Lapérouse, ingericht door decoratrice Cordelia de Castellane, ook artistiek directeur van de home-collecties van Dior. Er zijn twee terrassen, waarvan één met uitzicht op het majestueuze plein.

2 Place de la Concorde, hotel-de-la-marine.paris

HOTEL DE LA MARINE

LA FAB

Ontwerpster Agnès Troublé — beter bekend als Agnès b. — had jarenlang een toonaangevende galerie in de buurt van het Centre Pompidou. Vorig jaar opende ze haar eigen kunststichting in het dertiende arrondissement, in de nieuwe wijk van de Bibliothèque Nationale. Ze toont er selecties uit haar eigen kunstverzameling van meer dan vijfduizend werken. Architectuurliefhebbers, opgelet: vlakbij verrijzen ook de nieuwste wolkenkrabbers van Parijs, de Tours Duo, een schots en scheef ontwerp van de beroemde Jean Nouvel.

Place Jean-Michel Basquiat, la-fab.com

La Fab

HOTEL LES DEUX GARES

Parijs is sinds en jaar en dag een van ’s werelds belangrijste toeristische trekpleisters en dus mag het niet verbazen dat er voortdurend nieuwe hotels bijkomen — de voorbije vijf jaar opende het ene hippe boetiekhotel na het andere. Een van de meets bijzondere is het hotel Les Deux Gares, dat heel handig tussen Gare du Nord en Gare de l’Est ligt, perfect voor wie met de Thalys uit België komt. Het hotel is volledig ingericht door de toonaangevende jonge Britse interieurarchitect Luke Edward Hall, een grote naam in wording.

2, rue des Deux Gares, hoteldeuxgares.com

Les Deux Gares

3537

Het Japanse label Comme des Garçons werkt aan een Parijse versie van Dover Street Market, de gereputeerde keten van concept stores die al adressen heeft in Londen, New York, Los Angeles, Tokyo, Beijing en Singapore: 3537, ondergebracht in het statige, 400 jaar oude Hôtel de Coulanges in de Marais. In afwachting van een definitieve invulling is er het van oorsprong Russische Crosby Café, een Instagram-waardig pop-up café met koningsblauw meubilair van designer en entrepreneur Harry Nuriev. Perfect voor een pauze in de Marais

35 Rue des Francs Bourgeois, 3537.org

POSTE DU LOUVRE

Het 19de-eeuwse centrale postgebouw van Parijs, in rue du Louvre, werd herontwikkeld door Dominique Perrault, de architect van onder meer de Bibliothèque Nationale François Mitterrand (zie hoger). Er komt een vijfsterrenhotel, Madame Rêve, met 80 kamers en een spectaculair dakterras, plus winkels, kantoren, een politiecommissariaat en zeventien sociale woningen. Op dit moment is er alvast de tentoonstelling ‘Voyages Immobiles’ te zien, gewijd aan zestig jaar Diptyque, met werk van onder anderen de Belgische beeldhouwer Johan Creten.

48 Rue du Louvre, madamreve.com

Cravan

Franck Audoux was twaalf jaar geleden een van de oprichters van Le Chateaubriand, het restaurant van avenue Parmentier dat Parijs terug op de kaart zette als bestemming voor foodies. Na enkele jaren in Londen opende hij een eigen cocktailbar in een art nouveau gebouw van Hector Guimard (die ook de sierlijke ingangen van de Parijse metro ontwierp). De kaart is kort, maar uitstekend, en de bar vlakbij het Maison de la Radio is een zeldzame coole plek in het anders zo conservatieve zestiende arrondissement. Audoux schreef overigens ook een boek over cocktails, French Modern Cocktails from the 1920s and 1930s, verschenen bij het Amerikaanse Rizzoli.

17 rue Jean de la Fontaine, @cravanparis

EN OOK NOG

Na anderhalf jaar zonder veel tentoonstellingen, neemt Parijs ook terug zijn rol op als culturele hoofdtad van Europa — bij de hoogtepunten dit najaar: de abstracte kerselaars van Damien Hirst in de Fondation Cartier, Georgia O’Keeffe in het Centre Pompidou, Boticelli in het Musée Jacquemart André en fotografe Vivian Maier in het Musée du Luxembourg.

De abstracte kerselaars van Damien Hirst in de Fondation Cartier.
© Sven Goewie 2021

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere