Now Reading
The Plant Pharmacy

The Plant Pharmacy

BO MAGAZINE Een-kittig-brandnetel-soepje

Verleiden met planten

Planten ademen ons, voeden ons en helen ons. Ze verdienen een hoofdrol in ons leven. Dit boek is een ode aan de verwondering voor Moeder Aarde. Auteur Lisette Kreischer laat zien hoe je het hele jaar lang je voordeel haalt uit de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden. De auteur neemt je mee op een reis door de seizoenen en zet je heerlijke, plantaardige gerechten voor. Lekker eten begint in je tuin. Dat klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar bevat meer waarheid dan je denkt. Kreischer gaat niet uit van wat je in de winkel koopt, wel van kruiden en wilde planten die je vindt in de natuur. Vandaar de ondertitel: koken met de kracht van de natuur. Sla het open en krijg spontaan zin om vlierbloesem te plukken voor een kop verkwikkende thee.

BO MAGAZINE COVERBOEK The-Plant-Pharmacy

Overheerlijke medicijnen

The Plant Pharmacy biedt flink wat informatie over de voordelen van planten en bevat meer dan veertig vegan recepten. Kreischer wil de plant haar rechtmatige plek in de wereld teruggeven en de spotlight richten op haar mogelijkheden als hoofdingrediënt in de keuken en ondersteunend medicijn doorheen de seizoenen. Haar bevattelijke uitleg van het effect van kruiden op het welzijn werkt erg aanstekelijk. Zou het kunnen, regelmatig wat geneeskrachtige wilde planten aan je bord toevoegen en überhaupt niet meer naar de apotheek moeten? Misschien wel. Kijk eens om je heen, grote kans dat je een eetbare plant ziet die een perfecte aanvulling is voor jouw gezondheid.

BO MAGAZINE Flowerpower-ijs-

Kruidenportretten

Naast fascinerend is dit boek ook erg mooi. Het doorbladeren alleen al maakt blij. Planten en kruiden als geneeskrachtige medicijnen blijven boeien. Je leest wat planten en kruiden voor jou kunnen doen maar niet op een belerende manier. De auteur verwijst continue naar andere boeken en schrijvers en reikt informatie, tips en trics aan. Handvaten zijn het om zelf aan de slag te gaan en je eigen werkmethode te vinden. Het boek is verdeeld in twee grote delen: kruidenportretten en recepten. In het eerste deel krijg je algemene informatie over de kruiden en hun werking. In het hoofdstuk ‘de huisapotheek’ ontdek je veertien kruiden die Kreischer haar huisapotheek noemt.

Versterkend soepje

Foodies zullen het beamen, planten bezitten behoorlijk wat kracht. Per seizoen leze we welke planten groeien en waartoe ze dienen kunnen. Zo schieten in het vroege voorjaar, als we extra vitamine C nodig hebben, brandnetels als eerste uit de grond. Die zitten vol met vitamine C. Heerlijk om een versterkend soepje van te maken. Of siroop van dennennaalden bijvoorbeeld, dat slijmoplossend en verwarmend werkt. Ideaal voor een koude winterdag dus. Veel van die wilde planten zijn gewoon om ons heen te vinden, ook in de stad. Alleen zien wij ze vaak over het hoofd. Zonde, want juist de wilde planten bevatten geneeskrachtige stoffen die ons immuunsysteem versterken en ontstekingen afremmen.

Lentepasta met brandnetel (twee porties)

Brandnetel is een ware krachtpatser. Van dit veelzijdige kruid kan je thee zetten en medicinale soep maken. Je kan hem mengen door een pesto en als alternatief voor spinazie gebruiken. In deze lentepasta wordt de prikkelige rakker ondersteund door doperwten en andere heerlijke plantaardigheden.

Ingredienten

  • 100 g vers geplukte brandneteltoppen
  • 200 g pasta
  • 1 blokje kruidenbouillon
  • olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 200 g gedopte doperwten
  • 150 ml haverroomsap van ½ citroen
  • 1 volle el kappertjes
  • 1½ el gistvlokken
  • kruiden
  • zout en zwarte peper
  • verse basilicum

Bereiding

Schud de brandnetels na het plukken goed uit en spoel ze voorzichtig af.
Breng ruim voldoende water aan de kook voor de pasta.
Voeg het bouillonblokje en de pasta toe en kook de pasta al dente.
Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke scheut olijfolie.
Fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten.

Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak ze 1 minuut mee.
Voeg de doperwten toe en bak alles nogmaals 1 minuut.
Voeg vervolgens brandneteltoppen en een klein scheutje water toe en roerbak ongeveer 2 minuten.

Schenk al roerend de haverroom en het citroensap erbij en laat het geheel ongeveer 5 minuten pruttelen, tot de doperwten gaar zijn en de brandnetels slinken.
Voeg vervolgens de kappertjes en gistvlokken toe en 8 eetlepels van de kruidenbouillon waarin de pasta aan het koken is.
Breng eventueel op smaak met nog wat kruidenzout en een snuf zwarte peper. Verdeel de pasta over twee borden en maak af met het brandnetel-doperwtenmengsel. Serveer met vers basilicum en besprenkel met wat olijfolie.

Info: The Plant Pharmacy / Kosmos Uitgevers

_Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere