Now Reading
Carlos Bannon

Carlos Bannon

Een blik op de wondere wereld van AI-architect Carlos Bannon

Tennis- en hockeyterreinen, uitgehouwen in grillige rotsen. Een hotel, integraal vergroeid met een mediterraan kustlandschap. Beboste steden, schijnbaar vormgegeven door de natuur zelf. De AI-architectuur van Carlos Bannon verovert momenteel het internet. Zijn virtuele gebouwen verleggen niet alleen de grenzen van kunst en design, ze tonen ook de transformerende rol van de natuur in onze toekomstige stedelijke ruimte, met aandacht voor minder milieu-invasieve ontwerp- en bouwprocessen.

Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook in de architectuurwereld raakt de technologie steeds meer ingeburgerd. AI biedt architecten nieuwe manieren om innovatieve constructies te ontwerpen en bouwen, met aandacht voor de specifieke noden van mens en milieu. Vooralsnog blijft het vaak bij conceptuele vormen die Google en Instagram-feeds kleuren met beelden van futuristische gebouwen, geïntegreerd in idyllische landschappen. Toch reikt de rol van AI veel verder dan het visuele. Hoe kunnen we niet alleen sneller en efficiënter, maar vooral duurzamer en milieubewuster bouwen aan functionele woon- en werkomgevingen? Dat is de hamvraag die veel AI-architecten zich vandaag stellen. Een van de leidende figuren op dat vlak is de Spanjaard Carlos Bannon. Als je op zijn Instagram-profiel belandt, is het alsof je door een verzameling architecturale meesterwerken scrolt. De beelden ogen levensecht, maar niets is wat het lijkt. Bannons pagina vormt een virtuele wereld die een visionaire kijk op architectuur biedt. Al bijna tien jaar houdt de architect zich bezig met de toepassing van digitale technologie in ontwerp- en fabricageprocessen. Als tiener was hij al gefascineerd door 3D-modellering. Tijdens zijn universitaire studies zou hij die passie verder ontwikkelen en onderzoeken hoe je digitale toepassingen optimaal kan inzetten in ruimtelijke structuren. Dat leidde in 2004 tot de oprichting van zijn ontwerppraktijk Subarquitectura. Nadat Bannon in 2014 hoogleraar werd aan de Singapore University of Technology and Design, startte hij eveneens met AIRLab, een organisatie die het afgelopen decennium baanbrekend werk verrichtte op het vlak van generatieve AI-architectuur, parametrisch ontwerpen en 3D-printing. Eenvoudig uitgelegd: kunstmatige intelligentie als hulpmiddel om data, esthetiek en ideeën op ongekende manieren samen te brengen en het design- en maakproces sneller en efficiënter te maken.

Natuurverbonden structuren

Carlos Bannon verovert veel meer dan enkel het internet. Zijn inzichten, studies en concepten trokken de laatste jaren de aandacht van de wereldwijde kunst- en designgemeenschap. Intussen werd zijn werk al meermaals tentoongesteld op de Biënnale van Venetië  en de Triennale van Milaan, won hij diverse internationale prijzen zoals de Design of the Year Prize van het London Design Museum, en werd hij onder andere genomineerd voor de Mies Van der Rohe Prijs. Een belangrijke pijler in zijn AI-gestuurde ontwerpen is zijn benadering van integrale duurzaamheid, als antwoord op de complexe uitdagingen waar onze planeet en maatschappij tegenwoordig mee geconfronteerd worden. Een sterke nadruk ligt op de natuurlijke relatie tussen omgeving en gebouw, en bijgevolg op het duurzaam aanwenden van materialen en grondstoffen. Locaties worden beschouwd als bouwsteen, die de architectuur verder vormgeeft: er is geen drempel meer tussen landschap en gebouw, ze gaan organisch over in elkaar. Die insteek gaat gepaard met een verfrissende kijk op het gebruik van gerecyclede en geüpcyclede materialen om lichtere of minder materiaal-intensieve structuren te realiseren. 

Dat er verandering moet komen in de manier waarop we ruimtes ontwerpen en bouwen, is al lang gemeengoed binnen de architectuurwereld. Door te experimenteren met vernieuwende ideeën bieden Carlos Bannon en zijn AIRLab dan ook een blik op de toekomst van onze steden en de manier waarop we zullen wonen, leven en werken. Want op een gegeven moment zullen de ideeën en inzichten ook daadwerkelijk kunnen worden geïmplementeerd in echte gebouwen. Tot dan kunt u zich laven aan de oogverblindende Instagram-pagina van de Spaanse grootmeester. Scrollen maar!

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere