Op zoek naar je volgende culinaire ontdekking? Dit zijn dé hotspots waar je geweest moet zijn.
Nectar
Interieurstylist Olivier De Croock en zijn partner Hannes Lefevere openden net Nectar, een knipoog naar hun beider passies: bloemen en lekker eten. Olivier zal er ook een gecureerde selectie aan unieke interieurobjecten verkopen, bijna uitsluitend van Belgische makelij. In dezelfde met warme materialen gerenoveerde ruimte schuif je bij Hannes aan prachtige houten tafels van Atelier 365 (deze zijn ook te koop) voor eenvoudige, Frans geïnspireerde gerechtjes, zoals boudin met gekaramelliseerde appeltjes. Hannes spotte je ongetwijfeld wel eens in de zaal van Graanmarkt 13, maar bleef na de hotelschool altijd koken in zijn vrije tijd. Naast klassieke brasseriegerechten kun je er de hele dag door binnenwaaien voor koffie, een glas wijn of een vers getapt pintje.
Leopoldplaats 5, 2000 Antwerpen

Corinthia Le Petit Bon Bon en Palais Royal
Het prestigieuze Corinthia-hotel imponeert niet enkel met zijn adembenemde kamers maar haalde ook twee Brusselse topchefs binnen. Met Le Petit Bon Bon toont sterrenchef Christophe Hardiquest een geheel eigen interpretatie van Belgische klassieke gerechten. Denk aan kaaskroketten met roquefort op een krokante bodem van risotto of Vlaamse paling in ‘t groen. In Palais Royal serveert David Martin een bescheiden versie van zijn La Paix: hij brengt een mooie mix tussen de Japanse en de Franse keuken.
Rue Royale 103 1000, Brussel
www.corinthia.com/nl/brussels/restaurants-bars/

Bar Misera
Ook restaurant Misera opende een klein broertje. In Bar Misera naast de deur serveert Nicolas barfood zoals gerookte sardientjes, paté en croûte of rösti met zure room en kaviaar. Wie meer honger heeft, kan zich tegoed doen aan cote à l’os of vol au vent met zeevruchten, een gerecht dat trouwens ooit nog op de kaart stond in het restaurant. Voor de wijn neemt sommelier Trésor Vets (gekend van The Jane) de honeurs waar. Bar Misera is een plek waar je een glas wijn met een oester kunt nemen, maar waar je wellicht de verleiding niet zult kunnen weerstaan om de helft van het menu te bestellen. Zoals wij. (Oeps!)
Jos Smolderenstraat 60, 2000 Antwerpen
www.barmisera.com

Schatkamer aan Italiaanse Finesse in La Volta
Hotel Franq heeft er een tweede restaurant bij. Na het gelijknamige sterrenrestaurant opende chef Tim Meuleneire nu ook La Volta, een geweldig lekker én laagdrempelige Italiaanse trattoria in de bar van het hotel. Je kiest er uit verschillende soorten bruschetta, charcuterie en huisgemaakte pasta. Wij vielen bijna in katzwijm toen we de zachte kussentjes van gnocchi met tomatenroomsaus op onze tong voelden en worden nog steeds lyrisch bij de gedachte aan de overheerlijke pasta met nduja.
Kipdorp 10-12, 2000 Antwerpen
www.restaurantlavolta.com

De Magie van Kobe in Eliane
Na zijn avontuur in Sicilië opende sterrenchef Kobe Desramaults opnieuw een restaurant in België. Yes! Met slechts plek voor enkele tafeltjes en een handvol gelukkige eters aan de keukentoog wacht er je bij Eliane een intieme en unieke culinaire ervaring. Geïnspireerd door zijn reizen naar Japan kookt Desramaults uitgepuurder dan ooit. Denk rauwe bouquetgarnalen of spinkrab met hollandaisesaus. Hij fileert, klopt en ontbeent voor je neus op sierlijke wijze. En dan maakt hij het nog mooier en komt hij even vanachter zijn fornuis om een nieuwe plaat op te zetten. Alsof we gewoon bij hem thuis zijn.
Sint-Laurensstraat 36, 1000 Brussel

Bak atelier uit de duizend
Een van de beste en vrolijkste patissiers uit Leuven en omstreken, Sarah Renson, had meer ruimte nodig om haar creativiteit de vrije loop te laten gaan. In maart verkaste ze naar een atelier van maar liefst 500 m2. Hier kun je niet enkel Sarah Rensons heerlijke gebakjes kopen, maar kun je ook deelnemen aan een bakworkshop of een live kooksessie bijwonen met onder meer sterrenchef Nick Bril, het leuke koksduo achter Furbetto of tv-kok Loïc Van Impe.
Tiensesteenweg 151, 3000 Leuven
www.sarahrenson.be
