Now Reading
Langzaam leven: Herdade Da Malhadina Nova

Langzaam leven: Herdade Da Malhadina Nova

Soulful & slow

Soms heb je van die zaken die je nergens mee kan vergelijken. Alentejo, letterlijk onder (ajem) de Tagus river (Tejo), is hier het beste voorbeeld van. Zichtbaar onzichtbaar verstopt onder Lissabon. Heel anders dan de Algarve, uitgestrekt en veel, veel minder mensen. Dat vind ik fijn. Van de Algarve naar boven loodst de Alentejo je langs zalige surfersplekken in de buurt van Lagos en Sagres, blinkende kliffen met grote golven met hier en daar een verlaten strandbar, heerlijk vertoeven tijdens een roadshow – voor mij de beste manier om Alentejo te ontdekken. Wat een plaats! Eenendertigduizend vierkante meter aan hoge bomen, eindeloze vlaktes, quinta’s, gaspacho, gouden graanvelden, ongerepte stranden, varkensvlees en schelpen! De helft van de wijnkurken van de wereld komt van de Quercus Suber, de kurkeik die hier groeit en dus zorgt voor de grootste kurkexport ter wereld. Zo zie je overal grote witte cijfers op de bomen geschreven, dit zijn de laatste cijfers van het jaar waarin ze voor het laatst geoogst zijn. Minstens negen jaar is nodig vooraleer de schors weer voldoende is aangegroeid voor een nieuwe oogst. 

Na twee zomers mijn hart verloren te hebben in Comporta , het ‘Ibiza’ van Alentejo, wou ik de rest van zuidelijk Portugal verkennen, zonder vertrappeld te worden in de Algarve. Op een zomerdag reed ik met mijn lief de oprijlaan van Herdade Da Malhadinha op en ik was nog net niet zo verkocht als toen ik onze suite betrad. Dit verhaal klopt. De familie Soares kocht de grond in 1998 en maakte er een wijndomein van waar alles betekenis heeft. Van kruiden, bijen, waterreservoirs tot de etiketten van de wijnflessen, telkens getekend door een van de kleinkinderen, they got it all. Toen ik tijdens mijn vakantie met de huissommelier alle wijnen proefde was ik al volledig om, maar pas na mijn vennoot Marie te hebben overgevlogen om samen met de familie Soares en amusante wijnmaker Nuno Gonzalez een horizontale tasting te doen van alles wat dit domein maakte, wist ik: dit wil ik serveren!

Het uitzicht bij Malhadinha is om stil van te worden. Vierhonderdvijfenvijftig hectaren uitgestrekte natuur, gevuld met wijngaarden, natuurlijke watervoorzieningen, groenten, kruiden én vijf housing units, elk met een uniek karakter. Samen goed voor het huizen van 7 kamers in het centrale ‘Countryhouse’ en 19 suites verdeeld over het domein, vergezeld van verschillende zwembaden, elk met een stunning view. Dit valt in de categorie desolaat verblijven en daar zijn we heel blij om. Hier zit je in een stoel en je tuurt naar de horizon. Heeft iemand meer nodig? Okee, indien je je toch zou beginnen vervelen, kan je altijd nog even gaan paardrijden, aan een van de vele winetastings deelnemen, de prachtige wellness induiken, gaan mountainbiken, aan yoga doen, een helikoptervlucht boeken, picknicken, paintballen, stargazing, noem maar op, het is er. Ik werd alvast gewoon gelukkig van het golfkarretje in te springen en hiermee naar het restaurant te tuffen.  Niet gek dus dat deze mooie plek in 2020 lid werd van Relais & Chateaux, ze hebben beiden dezelfde missie: emoties creëren en hun gasten een onvergetelijke ervaring bezorgen. De kamers kennen dan ook een zeer luxueuze afwerking, zelfs je favoriete muziek weerklinkt wanneer je voor het eerst voet zet in je suite. Een minimalistisch eigentijds ontwerp met materialen die je dicht bij de natuur brengen.

And last but not least: de wijnen. 

De oogst gebeurt volledig met de hand en de wijnmakerij is gebouwd met de zwaartekracht als middelpunt zodat de druiven na het oogsten een zo klein mogelijke weg moeten afleggen alvorens in het wijnvat te gaan fermenteren. Zelfs de eeuwenoude traditie van druiven stampen leeft nog voort in deze wijnmakerij. Het hele domein werkt ondertussen volledig organisch, zo bekomt men een zuiverder product met zo weinig mogelijk interventie en dat proef je. De wijnen zijn intens, mineraal en zeer complex. Mijn favorieten zijn de topblends met een koetje op het etiket, alsook de witte Antao Vaz, deze prijkte eerder deze maand op de cover van het niet minste Decanter Magazine, en niet te vergeten hun allernieuwste collectiewijnen Teixinha’s. Je kan alle wijnen en ook eerdere jaargangen proeven in het restaurant op het domein, wat onder supervisie staat van Joachim Koerper, eigenaar van het één sterrenrestaurant Eleven. De keuken van Malhadinha kreeg tijdens de recentste Michelin ceremony een groene ster, een prijs die restaurants beloont die het verschil maken door hun bijdrage aan duurzame gastronomie.

Allen daarheen zou ik zeggen, maar ik meen het niet!

De wijnen van Malhadinha zijn te koop bij wijnbar Unwined en liggen in een prijsklasse tussen 17 en 55 EUR

_
Unwined – Steenweg 22 – 2800 Mechelen

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere