Size matters! Misschien niet overal, maar wel bij wijnflessen. Als er één manier is om instant de aandacht van je gasten te trekken, dan wel met een groot formaat van fles. Draait het puur om de show of is wijn uit een grotere fles daadwerkelijk beter? We vroegen het aan Aaron Moeraert, sommelier van driesterrenrestaurant Zilte in Antwerpen.
Eén smaak, één wijn
Schenken uit een grotere fles dan standaard heeft iets ontzettend genereus. Bovendien zijn alle ogen op de fles gericht. ‘Grote flessen zijn inderdaad ideaal voor feestjes’, vertelt Moeraert. ‘Denk aan drie literflessen champagne voor een trouwfeest. Grote flessen creëren een feestelijke sfeer van overdaad, maar zijn ook praktisch. Je kunt doorschenken en hoeft niet voortdurend nieuwe flessen te openen.’ Toch hoeven de magnums ook niet en masse te knallen en loont het al de moeite om vanaf een select gezelschap te kiezen voor een grotere fles. ‘Mensen zijn vaak wat afgeschrikt door volume, maar van zodra je met vier à zes gasten bent die eensgezind zijn over de wijnkeuze, is het heel gezellig om een magnumfles te serveren. Niet elk etentje hoeft immers een degustatie van verschillende wijnen te zijn. Maar alles hangt af van je gezelschap natuurlijk.’
Langer bewaren
Maar naast het wauw-effect, blijkt een groter formaat van fles ook nog een veel belangrijker voordeel te bieden. ‘Hoe groter de fles, hoe beter het bewaarpotentieel’, vertelt Moeraert. ‘Dat komt omdat het volume aan natuurlijke materie veel groter is dan in een normale fles, maar het micro-oxidatieproces dat plaatsvindt door de kurk wel hetzelfde blijft. Daardoor veroudert de wijn trager. Dat resulteert in wijnen die langer de frisheid van het fruit tonen, meer tannine hebben en kortom spannender zijn.’ Dat verschil in smaak proef je echter pas na geruime tijd. ‘Daarom is het interessant om bewaarwijnen op grotere flessen te kopen. In sommige magnums van grote Bordeaux’s uit de jaren 70, 60 of zelfs 50 kun je zo nog veel fraîcheur proeven. Toch hoef je niet meteen te kiezen voor grote wijnhuizen’, vertelt Moeraert. ‘Integendeel, bij een toegankelijkere wijn zal je het verschil tussen een magnum en een 0,75 l veel feller proeven. Die bewaart immers minder goed op een kleinere fles.’
Bijzondere momenten
De keuze van de wijnmaker om een wijn op een groter volume te bottelen kan verschillende redenen hebben. Zo is er beschikbaarheid. Daarom worden magnums en grotere flessen vaak gemaakt in wijnregio’s waar volume geen probleem is, zoals in Bordeaux. ‘Toch worden ook wijnen met bewaarpotentieel op grote flessen gebotteld door regio’s met een veel kleiner volume aan wijn, zoals de Rhône en Bourgogne’, gaat Moeraert verder. ‘Als ik in Zilte gasten aan tafel heb die grote liefhebbers zijn van witte Bourgogne en ik kan hen een magnum van een mooie Meursault aanbieden, dan maak ik hen ontzettend gelukkig. Net omdat het zo exclusief is.’
En wat met kurk?
Omdat zo’n magnum en zeker een jeroboam ontzettend impressionant oogt én duurder is in verhouding tot twee kleine flessen van dezelfde wijn, durven mensen het vaak niet te bestellen, laat staan openen. Want, wat als die nog niet op dronk is of net kurk blijkt te hebben? Dan sta je mooi voor schut. ‘Klopt’, gaat Moeraert verder. ‘Daarom is het wel belangrijk om bij de juiste winkels aan te kopen. Dan ben je zeker dat de wijnen in optimale omstandigheden bewaard zijn én krijg je de garantie dat je de fles kunt terugbrengen in geval van kurk.’
Topwijnen biedt een wijd gamma aan grote volumeflessen aan, zowel van gerenommeerde Bordeaux-huizen als van prijstechnisch correcte wijndomeinen. Ze adviseren je over de bewaarperiode en staan garant voor een terugname in geval van defaults.
Aaron tipt hoe je deze kanjers serveert
- Zet een grote fles rode wijn een week op voorhand rechtop zodat de sedimenten gezakt zijn.
- Koel de fles wijn,
- Rood: rechtop in de kelder
- Wit: in de koelkast of in een ijsemmer
- Is je fles champagne of wit te groot? Zet ‘m bij koud weer op het terras. Vul dan een grote kookpot of curverbak met ijsblokjes en drapeer met servetten.
- Ontkurk de fles met een kurkentrekker. Hou er rekening mee dat de kurk van een grote, gekoelde fles champagne vaak wat wrikwerk vergt. Het is geen schande om ‘m uiteindelijk deels weg te snijden en een kurkentrekker te gebruiken.
- Vermijd het om je fles vaak te kantelen. Bij rode wijn verspreidt het sediment zich dan immers opnieuw, bij mousserende wijn verlies je de parel.
- Gebruik daarom een verseur waarin een fles vanaf 6 liter kan blijven liggen en je hem zachtjes laat zakken.
- Bij champagne kun je een toren van glazen bouwen en vanaf de top doorschenken.
- Wie geen verseur heeft, kan de fles op de schouder tillen en de gasten met het glas tot bij hem of haar laten komen en zo de wijn uitschenken.
- Bij gebrek aan spierballen, kun je jonge wijn ook karaferen zodat er alvast meer zuurstof aan de wijn komt en hij zich mooier kan openen. Oudere (rode) wijn is dan weer gebaat bij decanteren, waarbij de sedimenten in de fles blijven.
Elke grootte, zijn naam
De meest courante grote flessen zijn magnums of dubbele magnums, maar er bestaan nog grotere kanjers en elk draagt zijn specifieke naam, vernoemd naar een Bijbelse grote koning.
- Magnum: 1,5 l
- Jeroboam (dubbele magnum): 3 l
- Rehoboam: 5 l
- Methusalem: 6 l
- Salmanazar: 9 l
- Balthazar: 12 l
- Nebucadnezar: 15 l
- Salomon (bij champagne of Bourgogne)/Melchior: 18 l
- Souverain: 26 l
- Melchizedek/Midas: 30 l
Tekst: Marlies Beckers
Met dank aan Topwijnen uit Vleteren: www.topwijnen.be,
leverancier van magnums aan Zilte