Now Reading
Waar eet Thomas Snijders graag?

Waar eet Thomas Snijders graag?

Chef-kok van rock & roll restaurant Lewis tipt zijn 5 favoriete adressen in Antwerpen

Waar moet je lekker gaan eten in Antwerpen? Geen eerlijker antwoord krijg je dan van een chef. En zeker van een inwijkeling. Thomas Snijders verkaste drie jaar geleden van Hoogstraten naar het Antwerpse Zuid om er zijn Lewis 2.0 te openen.

Ik ontmoet Thomas op een zonnige ochtend wanneer hij net zijn terras aan het uitstallen is. We installeren ons buiten met een koffie, intussen komt het leven op het Zuid op gang. Tal van mensen passeren ons, maar niemand ontgaat Thomas’ oog. Als een joviale burgemeester groet hij iedereen goeiedag. “Ik ben heel sociaal ja. (lacht) Ik probeer met mijn restaurant echt verbinding te brengen met de stad.”

Het lijkt alsof je helemaal ingeburgerd bent na drie jaar. Hoe bevalt de stad je?
“Ik ben met ontzettend open armen ontvangen hier. Lewis was al wel populair in Hoogstraten, maar hier voel ik me helemaal op mijn plek. Er is een ontzettend groot verschil met de Kempen in atmosfeer. Hier is het veel internationaler en lijkt het elke avond wel zaterdagavond. Naar Antwerpen verhuizen was de beste beslissing ooit.”

Is er een groot verschil ook met je restaurant in Hoogstraten
“We zijn natuurlijk wel wat geëvolueerd, maar onze stijl is bewaard gebleven. Alleen is het in Antwerpen nog losser en kleuren we nog meer buiten de lijntjes. Heel fijn is ook de mix aan leeftijden. Hier komen soms oudere mensen binnen die een beetje argwanend zijn en op het einde van de avond me vertellen dat ze zich plots veel jonger voelen. Een mooier compliment kan ik niet krijgen.”

Dat rebelse kantje zagen we ook een beetje tijdens de lockdowns met je verschillende initiatieven.
“Klopt. Ik zwem graag tegen de stroom in en merkte dat ik die verbinding enorm miste met mijn klanten en zij onderling ook. Door kleine events zoals een ‘smoutebollen-zondag’ te organiseren brachten we mensen weer samen en voelde het even aan alsof er geen corona meer was. Alleen was de politie daar iets minder enthousiast over. De boetes waren navenant. (knipoogt)”

Heb je veel tijd om uiteten te gaan?
“Ik probeer mezelf stilaan wat misbaarder te maken. Ik geef mijn keuken wat meer uit handen zodat ik me meer kan focussen op het creëren van gerechten. En uiteten gaan natuurlijk. (grijnst)”

De 5 food-adresjes van Thomas

De creatieveling: Album
“Voor een goed ontbijt of een originele lunch trek ik naar Album, hier een beetje verderop. Niet enkel omdat de keuken licht en verrassend is en je er ook een toffe waaier aan charcuterie en kazen kunt kiezen, maar ook omdat het gerund wordt door twee toffe gasten. Toon Craen die je nog kent van de vroegere koffiebar Broer Bretel op het eilandje vormt de perfecte barista, sommelier en gastheer en compaan Joris Gielen die het klappen van de zweep leerde in Veranda kookt ontzettend creatief. Om nog maar te zwijgen van het superlekkere huisgebakken zuurdesembrood. Alleen daarvoor al zou ik naar Album gaan.”

Album,
Vlaamsekaai 6, 2000 Antwerpen.
www.albumantwerpen.be

De caffeine-shot: Black and Yellow
“Hoewel ik zelf niet ongelooflijk hard bezig ben met koffie, vind ik het wel enorm belangrijk. Het eerste dat ik doe wanneer ik opsta is koffie drinken. En liefst op een ander. (lacht) Een krantje, een koffie en een babbeltje. Beter kan de dag toch niet starten? Als ik tijd heb, fiets ik naar het Eilandje tot bij Black and Yellow. Niet enkel voor de uitstekende koffie, maar ook omdat Joke De Coninck een goede maat is van me. Er hangt een casual sfeer waar iedereen zich goed voelt.”

Black and Yellow,
Nassaustraat 7,
2000 Antwerpen.
www.blackandyellowcoffee.com

De allrounder: Arte
“Bij dit Italiaans instituut eet je niet enkel geweldige pizza’s, maar ook goede pasta’s. Ik neem er altijd de spaghetti alla vongole. Maar eigenlijk is de prijs-kwaliteit van alle gerechten er gewoon geweldig. Authentiek, degelijk en zonder tierlantijntjes. Bij Arte weet je altijd dat het goed is. Je kunt er met eender wie of wanneer komen. Het vormt een van mijn vaste adressen om aan te schuiven met mijn drie dochters, vrienden of familie. Intussen kennen ze me daar al goed en word ik er telkens met de brede glimlach ontvangen.”

Arte,
Suikerrui 24, 2000 Antwerpen.
www.ristorante-arte.be

De klassieker: Bistrot du Nord
“Oh wat vormen chef Michaël Rewers en gastvrouw Caroline Stasseyns een zalig duo! Sterrenzaak Bistrot du Nord is de absolute topper in Antwerpen op vlak van de klassieke keuken. Ze serveren nobele producten die mooi op smaak gebracht zijn en tegelijk goed gebalanceerde gerechten vormen. En dat in combinatie met een onberispelijke service. Caroline weet exact wanneer ze aanwezig moet zijn. Haar oog voor detail, van het linnen en de wijnkaart tot aan de toiletten is onbeschrijflijk. Ik neem er steevast de onglet met sjalottensaus. Zo klassiek en zo lekker!”


Bistrot du Nord,
Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen.
www.bistrotdunord.be

De favoriet: Veranda
“Chef Davy Schellemans is intussen een goede maat van me geworden. Hij is erg bescheiden, maar je weet gewoon dat dit restaurant nog jaren zal bestaan. Tien jaar geleden liep ik er stage omdat ik enorm van zijn kookstijl hou. Die is fris en licht en niet doorsnee. Er hangt een goede vibe, het personeel is vlot en de bruisende zaak trekt een publiek aan waar ik me goed bij voel. Veranda is geen plek waar ik zomaar eventjes tussendoor passeer. Dat voelt aan als een volledige avond vrij.”

Veranda,
Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen.
www.restaurantveranda.be


Nieuwe zaak: de naam blijft voorlopig een verrassing…
In september opent Thomas een tweede zaak in de Bresstraat in Antwerpen: Je kunt er niet reserveren, maar schuift er gewoon aan een 30-meter lange toog aan en eet er wat de pot schaft. Je zit er letterlijk rond de chefs die mooie producten rechttoe rechtaan zullen serveren, een beetje zoals in Barcelona waar Thomas zijn inspiratie vandaan haalde. Denk: gegrilde pulpo, mosselen of een mooi stuk vlees gegrild op de plancha. En een goed glas wijn.
Bresstraat,
2018 Antwerpen

Lewis: Schildersstraat 25 – 2000 Antwerpen
T.: 03 295 00 64

_Tekst: Marlies Beckers

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere