Now Reading
De tender treedt uit de schaduw

De tender treedt uit de schaduw

De tender is traditioneel een serviceboot die pendelt tussen zijn moederschip en de haven. Maar bij de trendy bootliefhebbers treedt de tender uit de schaduw van zijn moederschip en gaat hij een eigen identiteit opeisen.

De benaming tender komt uit het Engels en betekent zoveel als iemand die wakende en zorgende taak op zich neemt. Een bar tender kennen we allemaal als degene die de bar beheert, de barman dus. In maritieme middens is de tender iets helemaal anders: een serviceboot die pendelt tussen het moederschip en de kaai en als het ware het moederschip onderhoudt. Tenders hebben een lange traditie in de scheepvaart. Ze werden al ingezet door de Portugezen, de Spanjaarden, de Britten en de Nederlanders die vanaf de zestiende eeuw over de wereldzeeën voeren op zoek naar nieuwe gebieden en rijkdommen.
Er was niet altijd een haven met voldoende diepgang, een verzekerde veiligheid of met kaaien om het moederschip aan vast te maken. Dus werd er op veilige afstand voor anker gegaan en gebruikte de bemanning een sloep of tender om zich aan wal te wagen. De tender werd gebruikt om personeel en passagiers van en naar het moederschip te brengen. Ook werd met de tender proviand aan boord gebracht. De tender is even belangrijk bij militaire schepen. Maar de tender is al even onmisbaar in de maritieme wereld van de grote jachtboten.

Schaduwboot

In de buurt van de Lérins eilanden nabij Cannes zie je tenders in alle maten en formaten. Dat ze daar zo talrijk zijn, is geen toeval. Cannes is een geliefde plek voor jachtboten maar de haven van Cannes is niet zo groot. Dus gaan de jachten voor anker bij voorkeur tussen de Lérins eilanden waar de zee rustig is. De wind en de golven worden er gebroken door de eilanden die dienst doen als natuurlijke golfbrekers. Vanuit de moederboot wordt de tender gebruikt om naar Cannes, Nice of Monaco te varen. Deze tenders zijn meestal compact om ze een plaatsje te kunnen geven in de ‘garage’ van de moederboot, in dit geval de jacht. Maar het is ook in de buurt van Cannes dat de tender vooral tijdens de voorbije tien jaar een belangrijke evolutie heeft ondergaan. In het nabij gelegen Monaco is de constructeur Wally Yachts gevestigd. Het bedrijf werd opgestart door de Italiaan Luca Bassani, een ware bootfanaat. Bassani heeft de tender laten evolueren van een schaduwboot tot een performante en stijlvolle motorboot.

29/08/2019, Porto Cervo (ITA, Sardinia), Wally, Wallytender 48

Eigen identiteit

De meest riante tenders kun je nog moeilijk een serviceboot of erger nog een sloep noemen. De tender is geëvolueerd tot een speedboot met een eigen identiteit en krachtige motoren. Hij wordt niet enkel meer gebruikt om pendelvaartjes uit te voeren. Hij wordt ingezet om dieper in zee te gaan of op moeilijk bereikbare plaatsen te komen en er even halt te houden. Bij de duurdere exemplaren is het dek met teak bekleed en is dat dek ruim genoeg om te zonnebaden of te genieten van een cocktail. Onder het dek zijn meerdere ruimtes voorzien zoals een kitchenette, een zithoek, een badkamer en zelfs een slaaphoek. Ondanks deze evolutie blijven deze luxe tenders trouw aan een eigen stijl. De flanken zijn verticaal, net als bij vele modellen de boeg waardoor de tender nog altijd een militair en vrij robuust karakter vertoont. Want wordt de tender nu veel gebruikt voor pleziervaartjes, toch moet hij nog kunnen voldoen aan zijn oorspronkelijke taak: het onderhouden en bevoorraden van het moederschip.

_Tekst: Tony De Mesel

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere