Now Reading
Spaanse wijnen in België

Spaanse wijnen in België

Van grote kanonnen tot de nieuwe generatie

La Buena Vida werd in 1994 opgericht door Wim Vanleuven. Vanaf 1997 kwam de verkoop van Spaanse topwijnen pas echt van de grond toen Johan Sterckx (1e sommelier van België 1997) het bedrijf vervoegde. Samen zouden ze de belangrijkste verdeler van Spaanse wijn in België worden. In 2022 net 25 jaar!

Johan en Wim, hoe kwamen jullie op Spaanse wijnen ?

Wim: Ik had tijdens mijn rechtenstudies een Erasmusjaar gedaan in Barcelona. In 1994 studeerde ik af en besloot dadelijk La Buena Vida op te richten, aangezien ik tijdens mijn studies heel wat contacten in Rioja had gelegd. Ik begon echter dadelijk te werken als advocaat in Barcelona. Overdag werkte ik op het advocatenkantoor en ’s avonds, na de service in de restaurants, deed ik degustaties voor de sommeliers. Op een gegeven moment liep ik zo op een degustatie Johan Sterckx tegen het lijf. Hij had toen net de titel behaald van 1e sommelier van België 1997 en hij was ook van de Kempen !

Johan: ik was toen aan het werk in restaurant Beluga, één van Belgiës beste visrestaurants op dat moment. Zowel de chef als ikzelf waren zeer ambitieus en we wilden een topwijnkaart. Zo begonnen we met La Buena Vida te werken. We zaten helemaal op dezelfde lengte qua wijn. Een hele stap op dat moment; er was een mooi gamma met nieuwe generatie wijndomeinen, maar in België was er nog veel werk !

Wim & Johan

Jullie spraken onlangs over de nieuwe generatie waarvan jullie nu heel wat domeinen in jullie gamma hebben opgenomen ?

Johan: Inderdaad, we zien nu, na 25 jaar, alweer een nieuwe generatie. Ze werken allemaal biologisch of biodynamisch, Bourgogne en zijn terroir zijn hun fetish en codewoord is elegantie en finesse. Ze gaan steeds verder weg van de stevige geconcentreerde wijnen van de jaren 90. Ze werken ook steeds meer met respect voor de traditie en vinificatie van hun voorouders en gaan wat weg van het technische.

Wim: We zijn er zelf terug jonger van geworden ! Een nieuwe wind door onze selectie brengt ons 25 jaar terug in de tijd. We zijn terug pioniers!

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere