Now Reading
Steigerhout, natuurlijk mooi

Steigerhout, natuurlijk mooi

BO MAGAZINE Steigerhout_1

Groots genieten van de zomer doe je languit op weerbestendige houten meubels, aangekleed met kussens en tapijten. Je neervlijen op de huid van de natuur hoort bij de zomerse schoonheidsleer. 100% naturel zijn steigerhouten meubels. Hout dat bij velen enkel nog goed is om de fik in te gaan, verrijst in een nieuwe functie. Een sober interieur met een glamoureuze touch staat synoniem voor een mooie mix van ruwe en luxe materialen en een soberchic kleurenpalet. Combineer de basisstukken met een prachtig servies en mooie servetten. Het enige wat je dan nog nodig hebt, zijn schitterend opgemaakte borden. Goed voor een puur en ongecompliceerd resultaat.

BO MAGAZINE STEIGERHOUT

Waar het goed thuisblijven is, doet een fantastisch buitenfeest de vrijheid lonken. Steigerhout en sloophout zijn warme materialen en zodoende de ideale partners: robuust, zachtgrijs en karaktervol, inzetbaar van de woning tot de tuin, van kantoor tot winkelruimte. Duurzaam steigerhout staat ook voor het ontwerpen en produceren van meubelen op maat. Het leent zich uitstekend voor verdere bewerking maar is vooral in zijn natuurlijke vorm een ongeëvenaarde sfeercreateur. Behandeling is niet noodzakelijk, zelfs niet voor buitenmeubels. En of de meubels nu gemaakt worden van nieuw of oud steigerhout, tropische bossen blijven sowieso gespaard.
Steigerhout behoort tot de familie van het vurenhout dat veelal afkomstig is van de Scandinavische fijnspar. Een zachte, goed bewerkbare houtsoort, die na het kappen opnieuw wordt aangeplant. Het hout dankt haar naam aan het gebruik als loopplank op bouw- of havensteigers. Door cement en regen worden de planken natuurlijk geïmpregneerd en verkrijgen ze hun diep ingedrongen en warmgrijze kleur. Als ze na een vijftal jaren vervangen worden, wacht een tweede leven als steigerhouten meubel. Een vorm van recycling of vintage wood dus. Al wordt het hout steeds vaker linea recta gebruikt in de meubelindustrie. De toepassingen zijn veelzijdig en beperken zich geenszins tot meubelen op maat voor binnen en buiten, maar ook kinderspeelgoed en tuinaccessoires. Als tuinmeubilair is het ecologisch verantwoord én weersbestendig. Klein onderhoud volstaat. ’s Winters worden enkel latjes onderaan de meubels aangeraden, om langdurige natte voeten te vermijden.

BO MAGZINE STEIGERHOUT

Whitewash of kleurrijk

Dat deze trend nog wel even zal aanhouden is te verklaren door het makkelijk te bewerken hout, dat bovendien een lage kostprijs kent en garant staat voor een tijdloze, landelijke sfeer in huis. Alles is op maat en naar de wensen van de klant te ontwerpen. Een steigerhouten tafel, bed, tuinstoel of kussenkist passen in elk interieur. Of je nu een strak modern interieur leeft of in een heel landelijke inrichting, steigerhout is een ideale compagnon. Voor binnen kan je kiezen voor een kast of zelfs een steigerhouten bed. Voor buiten in de tuin zijn er luxe loungesets, tuincombinaties, plantenbakken, schuttingen en banken.
Veelal handgemaakt, een magisch begrip met een onweerstaanbare aantrekkingskracht.
De meeste meubels van steigerhout worden splintervrij glad geschuurd en zijn onbewerkt. Wie toch de borstel boven haalt, kiest best voor een beits met een iets donkerder resultaat, een whitewash behandeling of iedere andere kleur voor een persoonlijk karakter. Er duiken steeds meer, complete kantoor- of tuininrichtingen van steigerhout op. Je hebt er dan ook tientallen jaren plezier aan. De meeste meubels worden gemaakt met blinde verbindingen. Dat wil zeggen dat er amper schroeven aan te pas komen. Enkel waar niet anders mogelijk. Ook kan een tafelblad soms licht beschadigd zijn, maar dat geeft juist die oude vintage look.

BO MAGAZINE Steigerhout_piet_hein_eek

Wood & Wool Stool

Het is echter meer dan een samenraapsel van planken. Voor al wie gek ik op hout, liefst gebruikt, staat steigerhout of sloophout garant voor een happy hour. Zo is het althans bij Ingrid Jansen. Wat oud is dat blijft, moet zowat het motto zijn van de Nederlandse en de dame achter Wood & Wool Stool. Een krukje van steigerhout met een gehaakte zitting is haar handelsmerk. Ze houdt van hout en dan vooral van sloophout. Ze maakt meubels en interieuraccessoires. Haar stijl is niet in een hoekje te duwen en ietwat bohemien, waarbij slijtplekken en verfschakeringen een eigen verhaal vertellen. Ze combineert kleur met een mix van retro en design, zodat het huis niet te houterig oogt.

Haar landgenoot Piet Hein Eek is zowat de godfather van gebruikt, geverfd en afgebladderd hout. Zijn eerste sloophouten kast uit 1990 was een reactie op de destijds heersende hang naar perfectie. Hij wilde aantonen dat juist in de imperfectie van producten schoonheid schuil gaat. Want het perfecte is niet meer dan een kopie van hetzelfde. Zijn ontwerpen kom je niet tegen in de grote woonwinkels. Ieder stuk is uniek, want sloophout is nooit identiek. Idem bij een oude deur waarvan hij een kast maakt. Dan bepaalt de deur hoe de kast er uit komt te zien. Iedere deur vraagt om een andere oplossing, kleur, vorm, materiaal of detaillering.

_Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere