Now Reading
Gastronomisch restaurant Stable

Gastronomisch restaurant Stable

Stable: Goede smaak op en naast het bord

Van vervallen stallen tot het gastronomisch restaurant Stable. Een uitdaging op maat van Dieter Vander Velpen wiens architectuur een ode vormt aan het mooie leven. Hij richt op de residentiële markt, maar waagt zich geregeld aan een zijsprongetje. Contrasten en de onversneden eenvoud vormen de rode draad doorheen dit project. Verwacht je aan ruwe en nobele materialen als hout en natuursteen, maar ook aan elegant brons. Wie een tafeltje boekt, krijgt er een stijlbad bij.

Suspense

Stable opende recent de deuren in het koetshuis van kasteeldomein Hof ter Linden in Edegem. Aan de buitenzijde kleuren gevel en pand maagdelijk wit. Binnenin liet de architect zich inspireren door de natuur van het domein “Het historische karakter werd optimaal gerespecteerd en aangevuld met nieuwe elementen. Met chef Njegos Kalicanin zat ik onmiddellijk op eenzelfde golflengte. Hij is een man met een missie. Hij zocht warmte, eerlijkheid, maar ook suspense. De authentieke balkenstructuur bleef behouden, alsook muren en mouluren. We creëerden een contrast tussen donkere lage ruimtes den hoge ruimtes die iets lichter zijn en zo het effect van de hoogte verlengen.”

Als suspenseopbouw kan het tellen. De entree is slechts een suggestieve prequel voor wat volgt. Een pad in de originele baksteen loopt als centrale as doorheen het pand. De ruimtes liggen als een enfilade achter elkaar. Een mysterieuze spiegel en een bloemeninstallatie zijn de focal points. Overdag geeft het een licht, ruimtelijk en open gevoel. ’s Avonds wordt het mysterieus. Links van de ingang is er een eetruimte met zwarte bar ontworpen door Arno Declercq. Rechts vinden we de wijnkamer en een stenen tafel voor grotere gezelschappen, die uitkijkt op de open keuken.” Het is een dag- maar toch vooral een avondrestaurant. Met gedimde verlichting en wat luidere muziek voelt het als architecturale ‘lingerie’, die teast en toont, maar vooral erg comfortabel aanvoelt.


All the way

Veel zwarte tinten ook in Dieters kantoor op de site van Pakt, een creatieve hotspot in het Antwerpse Groen Kwartier. We nemen plaats aan een marmeren tafel, een eigen ontwerp uiteraard. Rondom stalen van hout en marmer en twintigers vooral. Het is een jong bureau, maar aan adelbrieven geen tekort. Dieter leerde het vak niet bij de minsten. “Ik liep stage bij David Adjaye in Londen en Vincent Van Duysen. Doelbewust in het hoogste segment. Gericht op de residentiële markt.” Het gaat hard voor Dieter. Voor veel architecten is het een droom om ooit een totaalconcept als Stable te mogen doen, waarbij je je niet beperkt tot maatwerk, maar ook de losse stukken maakt. Hij doet het aan het begin van zijn loopbaan. Hij grijpt kansen, maar durft ook neen te zeggen.”

“In regel tel ik drie factoren: het pand, de klant en wij. Zij inspireren elkaar. Op basis daarvan kiezen we ook de projecten. Ik combineer de kennismaking met de klant graag onmiddellijk met een werfbezoek. De klik moet er zijn. Als we voor iets gaan, gaan we graag all the way,tot in de details, inclusief de kunst en het bestek. Dit zowel in onze privé- als horecaprojecten. We zijn selectief en werken voor chefs die even gepassioneerd zijn als wij. Die niet enkel bezig zijn met wat op het bord, maar ook met wat er rond gebeurt. Chefs die hun interieur op het niveau van hun keuken willen brengen.


Tactiliteit

“Wie niet durft, eindigt in middelmatigheid. We onderscheiden ons door vakmanschap en zin voor detaillering.”  Dieter heeft een boon voor Belgisch vakmanschap, met het hoogste niveau qua afwerking. Details en textuur vormen onze dagelijkse inspiratiebronnen. Hiertoe werken we samen met de beste schrijnwerkers en steenkappers. Dat bewijst ook het luxepenthouse op het Antwerpse Eilandje. Met een majestueus zicht op het MAS. Net als in het betere boetiekhotel valt op hoe alles in het appartement perfect op elkaar is afgestemd.”

We focussen ons op woningen, met uitzonderlijk eens een restaurant. Dat wordt dan een visitekaartje voor het ruimere publiek. De lat ligt er minstens even hoog, inclusief graad van verfijning. Misschien nog wat dramatischer qua sfeerschepping. In een woning moet je ook rust vinden, terwijl het in een restaurant net iets spannender mag zijn.” Dat wordt doorgetrokken tot in de kleinste details. Die spanning tussen verfijning en het ruwheid creëert suspense. Het maakt een restaurantbezoek tot een reis der zinnen.

Het is een feest om te werken voor chefs die hun interieur op het niveau van hun keuken willen brengen. 

Info: stablerestaurant.be | dietervandervelpen.com


Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere