Now Reading
Puglia

Puglia

Schilderachtig schoon

Puglia is één van de weinige nog onontgonnen delen van Italië. Nochtans behoort de regio tot de mooiste van het land. Voor authenticiteit moet u in de hak van de laars zijn. Net als voor het uitnemende Borgo Egnazia Resort, een paradijselijke parel tussen uitgestrekte olijfboomgaarden.

Een reisgids over Puglia. Hij bestaat, ongetwijfeld, wellicht verscholen in de krochten van een oude boekenwinkel of tochtige bibliotheek. Ergens. Nee, je moet even zoeken vooraleer je een exemplaar weet te bemachtigen. Het is opvallend hoe weinig concrete informatie je over Puglia vindt. De regio in het uiterste zuiden van Italië is tot nog toe onder de radar van de modale toerist gebleven. Toch bestempelen Italianen streken als de Salento en Murge als topbestemmingen in eigen land. In de hak van de laars omspoelt een azuurblauwe zee de parelwitte stranden, stuift de rode aarde op tussen de ontelbare olijfboomgaarden en is het eten even innemend als de mensen die het maken. Niet voor niets noemden de Romeinen Puglia Finis Terrae: het einde van de wereld. Bo streek neer in het best bewaarde geheim van Italië en passeerde terloops in één van de mooiste hotels van het land.

Authentiek Italië

Puglia is een regio met vele gezichten. Van noord naar zuid varieert de natuur van glooiend en bebost naar plat, woest en kaal. In het noorden vind je bruisende steden zoals Polignano a Mare en Bari. Hoe zuidelijker je gaat, hoe meer je van de moderne beschaving lijkt af te drijven. Hoe dichter bij de evenaar, hoe minder mensen er in Puglia lijken te wonen, hoe minder kledingzaken, winkelcentra en industrie je op je weg tegenkomt. Diep in het zuiden ontdek je het authentieke Italië. Kleine witgekalkte huizen en smalle steegjes leiden naar pittoreske pleintjes, intieme restaurants, een afgelegen bar, oudere dames die breed gesticulerend keuvelen, mannen die al rokend de dag overlopen, auto’s die midden op de weg geparkeerd staan, en geen haan die er zich iets van aantrekt. In het zuidelijkste zuiden bepaalt de zon het ritme van het leven. De stranden tussen Santa Cesara Terme en Porto Cesareo zwemen naar die van de Maldiven. Lecce wordt wel eens het Firenze van het zuiden genoemd. Otranto staat bekend als de mooiste badplaats van Italië. In Gallipoli ligt het oude centrum op een eiland in de Middellandse Zee, enkel verbonden met het vasteland via een zestiende eeuwse brug. Het eilandje doet zijn bijnaam eer aan en rijst als een witte parel op uit de azuurblauwe zee.

Het Borgo Egnazia

Het mooiste stukje Puglia vind je wat ons betreft in de Murge. Bezoek pittoreske stadjes als Martina Franca, Ostuni en Locorotondo. Of verblijf simpelweg in Fasano. In het afgelegen Savelletri bevindt zich namelijk het Borgo Egnazia, een indrukwekkend resort, omgeven door grote tuinen en Moorse droogstenen muren. Drie harmonieuze delen bepalen het geheel. In het hoofdgebouw lopen een grote hal en stenen trappen uit in 63 suites, een fantastisch restaurant en een immense spa waar niks aan het toeval is overgelaten. De ‘Borgo’ op zijn beurt is een heus dorp met 92 huisjes die een centraal plein met kerkje omgeven. Voor kinderen is de Kids Club er een echt paradijs. Daarnaast zijn er 28 villa’s die allemaal over een eigen zwembad en mediterrane tuin beschikken. Tussen het hotel en de zee ligt het door groen omgorde golfterrein San Domenico. Terwijl de zon wulpse schaduwen trekt langs de ontelbare olijfbomen, speelt de wind mee het spel. Niet voor niets behoort het Borgo Egnazia tot de ‘The Leading Hotels of the World’. Ontspanning en gastvrijheid zijn er de codewoorden. Op de privéstranden nip je ’s middags van een cocktail en dineer je ’s avonds in de ondergaande zon bij een streepje jazz.

Vanuit het hotel ben je bovendien niet ver van Puglia’s meest befaamde plaatsje: Alberrobello. Als Puglia al bij het grote publiek bekend is, dan wel om de trulli. Deze witgekalkte, bijenkorfvormige huisjes hebben een kegelvormig dak waardoor het in de zomer koel blijft binnen. Vooral het plaatsje Alberrobello trekt jaarlijks talloze toeristen aan. De straten zijn er omgeven door alleen maar trulli. Als je je weg van het toeristische centrum begeeft, wandel je langs huisjes waar de inwoners je naar binnen wenken. Binnenin zo’n trullo waan je je enkele eeuwen terug in de tijd. 

Heerlijke keuken

In een eenvoudig gerecht toch zoveel smaken onderbrengen. Italianen zijn er meesters in. Langs de kusten van Puglia proef je de zee, in het binnenland rond Ostuni en Cisternino eet je in een rosticceria gegrild vlees, in de heuvels tooien aubergines en courgettes de fantasierijke groenteschotels. En de bekendste specialiteit zijn natuurlijk de orecchiette, of ‘kleine oortjes’, een pasta gemaakt van volkoren graan, die met een eindeloze variatie sausen wordt klaargemaakt. De beste pasta aten wij in Martina Franca, in Garibaldi Bistrot, een intieme plaats vlakbij de kathedraal. Wat opvalt als je eet in Puglia is de eerbare prijs. Naar onze normen is het eten er spotgoedkoop. 

Behalve olijfolie, waarvan Puglia de grootste producent is in heel Italië, is het ongetwijfeld een van ’s werelds meest interessante wijngebieden. De regio wordt nu al beschouwd als de meest ‘sexy’ wijnstreek van Italië. Opnieuw is een belangrijk gegeven de prijs. Als die in verhouding blijft met de kwaliteit wacht Puglia een gouden toekomst. Gaat u zelf gerust proeven.

__
Tekst: Bart De Maesschalck

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere