Now Reading
RENAISSANCE Couture by Beyoncé x Balmain

RENAISSANCE Couture by Beyoncé x Balmain

“Dit lijkt de eerste keer te zijn dat een zwarte vrouw de leiding heeft over de couture van een historisch Parijs huis. En die ontwerpen zijn gemaakt in samenwerking met de eerste zwarte man die ooit toezicht hield op alle collecties van een historisch Parijs huis.” Aan het woord is Olivier Rousteing, de artistiek directeur van Balmain.

Rousteing was nauwelijks 25 toen hij bij het Parijse luxehuis aan de slag kon, intussen is hij 38 en weet hij hoe de modewereld in elkaar zit. Hij wist Balmain opnieuw op de kaart te zetten, niet enkel bij de oude fans die geïnteresseerd waren in unieke stukken en metier, maar vooral ook bij jonge vrouwen die niet vies waren van een glittersteentje min of meer. Olivier ging in zee met H&M, in navolging van andere groten uit de mode, nu laat hij Beyoncé op Balmain los, wat uiteraard ook vonken geeft.


In het persbericht laat hij ons even meekijken in zijn gedachten: ‘Ik had mijn tijd kunnen gebruiken om alle details voor de september runway (van Balmain) af te ronden. En ik had echt meer moeite moeten doen om me te ontspannen en van mijn zomervakantie te genieten. Maar ik kon mezelf niet tegenhouden. Dag na dag bleef ik nieuwe concepten bedenken en uittekenen, geïnspireerd op RENAISSANCE van Beyoncé, het album dat constant in mijn huis, kantoor, atelier en vakantiewoning te horen was – en in een eindeloze loop in mijn hoofd – sinds de release in juli 2022. Er was geen plan, project of verwachting. Ik had absoluut geen reden om zoveel van mijn tijd aan die tekeningen te besteden, buiten het pure plezier dat ik beleefde aan het creëren van iets totaal nieuws, terwijl ik haar glorieuze, vreugdevolle kunst in mijn eigen kunst kanaliseerde.’

Er was geen plan, project of verwachting.

Muziek inspireerde deze nieuwe collectie dus. Toen hij uit vakantie terugkwam schetste hij vijftig nieuwe silhouetten op basis van het ritme, de geest en de stemmen van RENAISSANCE. Omdat hij al bij zoveel gedenkwaardige gelegenheden met Beyoncé had samengewerkt, kende hij haar voorkeur voor kleuren, snitten, stoffen en accessoires, zodat hij die naadloos en zonder nadenken in die eerste ruwe schetsen kon verwerken. Maar hij ging nog verder: hij hoopte op een echte samenwerking tussen twee ontwerpers die allebei geobsedeerd zijn om hun kunst naar een hoger niveau te tillen.


En zo gebeurde. Olivier: ‘Vanaf september hebben Beyoncé, haar styliste Marni Senofonte, mijn Balmain ontwerpteam en ik vijf maanden lang onze krachten gebundeld. Eind januari ben ik zelfs naar Los Angeles vertrokken om ons Balmain-atelier naar de westkust te vervoeren, om tien dagen lang fulltime met Beyoncé en Marni te werken aan alle laatste details, toevoegingen, pasbeurten, opnames en montages.’
En dit is het resultaat. Een collectie vol glamour en lef.

_Tekst: Veerle Windels

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere