Now Reading
An Selen

An Selen

Alleen een sterke vrouw kan haar dromen waarmaken. An Selen, kunstenares in hart en nieren. BO ging deze vrijgevochten dame opzoeken in haar biotoop, haar aparte atelier … in haar zwembad waarin ze nu werkt. Ze noemt het haar planeet, haar walhalla. De ruimte bevolkt met sculpturen, de stille getuigen van haar creatieve arbeid. Talent is het uitzonderlijk samenkomen van een reeks positieve eigenschappen in één persoon, die er dan ook nog in slaagt al deze eigenschappen te bundelen tot een instrument met slagkracht in een bepaalde praktijk. Haar werken zijn een uitgebalanceerd mengsel van kracht en fragiliteit. Bij haar vonkt de liefde voor het pure. Werken doordrongen van een zuivere energie, een subtiele tinteling en een ontwapenende intimiteit.

Door alle tijdzones heen

In haar vorige leven werkte ze voor internationale projectontwikkelaars (Courchevel, Mougins en Parijs tot Barbados, China, the Hamptons, etc…) Door haar vele reizen naar Zuid-Afrika, L.A., New York, Australië, Florida, Kaap Verdië, Curaçao, etc… kwam ze zo in voeling met verschillende culturen en maakte haar tot kosmopoliet met een vrije geest.  Het verruimde haar blik op de wereld. Alles bleef op haar netvlies gebrand. Een arsenaal van indrukken waaruit ze kan putten.

De schoonheid en authenticiteit van een (oud) voorwerp, een natuurfenomeen. Het secuur en integer zoeken naar de eigen positie. Ze werkt met verschillende texturen en materialen waaronder gemalen carrara marmer, pigmenten uit o.a. Sienna, Umbrië en Japan. Het zijn vaak robuuste werken waarin ze speelt met reliëf. Het vrij omgaan met de materie in een volkomen nieuw procedé. Een kosmische natuurbeleving. Een strak, sober wit vlak kan ze een speelse organische diepte geven. De brutaliteit van een werk flirt met het organische. In het frivole
in haar werken schuilt een zeker magnetisme met tal van details die je moet ontdekken. Ze houden de blik vast door hun puurheid, hun eenvoud. Werken die rust uitstralen. No nonsense. Zen. De schoonheid en waarde neemt immers toe als overbodige elementen worden weggelaten.

The aim of art is not to represent the outward appearance of things, but their inward significance.

De weg

An Selen studeerde interieurarchitectuur aan de hogeschool Henry Van de Velde. Iconische architecten zoals Frank Lloyd Wright, Mies Van der Rohe, Tadao Ando toonden haar de weg naar het minimalisme, less is more. Die opleiding heeft haar gevormd. Een manier van denken die je meekrijgt in het architecturale: ruimtelijkheid,  vormen, alles heel strak, back to basic. Eveneens de reden waarom An graag samenwerkt met (interieur) architecten. Gestolde energie werd ook haar manier om zich uit te drukken. De sterkte van haar werk ligt in de eenvoud en het tijdloze karakter. Als kunstenares houdt ze van de kracht van de imperfectie en onvolmaaktheid. Zoals de Japanse filosofie: Wabi Sabi die ons leert dat we elk momentum nodig hebben. Het zorgt voor een (innerlijke) balans. 

Er wordt tegenwoordig vaak gejongleerd met termen zoals ‘Wabi Sabi’ daar het een trendy iets is geworden. Maar Wabi Sabi gaat zoveel dieper. Het is een Japanse levensfilosofie die samengaat met het holistische denken.  De groei daarnaar toe gaat meestal gepaard met een eigen persoonlijke spirituele groei, het dichter bij zichzelf blijven. Een creatie is voor haar dan ook een reflectie van hoe ze reconnecteert met de essentie, komende vanuit haar eigen ziel.  Voor An is Wabi Sabi als een soort van tegenhanger van onze snelle consumptiemaatschappij.

An houdt van mensen met een authentieke kijk op het leven, waar ze boeiende gesprekken mee kan hebben en die haar zo verrijken. Auteurs die  An ook enorm inspireren zijn o.a. D. Miguel Ruiz, E. Tolle, Chopra enz. Literatuur over het universum, de 4e dimensie, het veld Paradigma …
Het boeit An op een nuchtere, niet zwevende manier.  

De aanloop hiernaar was een cursus Transcendente Meditatie die An volgde met Marcel Van Thilt ten gevolge van een burn-out.  Het leerde haar naar binnen te gaan, naar de stilte te luisteren. Citaat E.Tolle: ‘Het verleden kan niet overleven als je aanwezig bent.’  Dat is er eentje om eens bij stil te staan. M.a.w. leren loslaten en in de kracht van het nu leven. Rijkdom zit naar haar gevoel meer en meer in het vereenvoudigen en de nuchterheid van het leven.  Ze prefereert dan ook de eenvoud boven de overdaad. Zo gaat An ook jaarlijks op yoga retraite naar Ibiza met een zalige groep gelijkgestemden.  

Je werk kan je hobby zijn. Een stap verder wordt je hobby je passie. De overstijgende trap hiervan is dat het een spontane gedrevenheid wordt om te creëren, zoekend naar de essentie,  alle ballast overboord gooiend. Passie en creatiedrang moeten je drijfveren blijven zoals bij An Selen. Als kunstenaar voelt ze zich een bevoorrechte en gelukkige vrouw. Ze heeft de ruimte en vrijheid en kan doen wat ze graag doet. 

Creëren is een oneindig proces van groei, verkenning en een individuele ervaring.  

“Life is art and art is life.”

_Tekst: Viviane Redant

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere