Now Reading
Joali Being… mooier dan een droom

Joali Being… mooier dan een droom

Duurzame architectuur in een paradijselijk landschap, strand- en watervilla’s met persoonlijke butlerservice, geïndividualiseerde wellnessprogramma’s en gezonde gastronomie. Midden november opende met Joali Being de allereerste wellnessretraite van de Malediven. En ik had het genoegen om als één van de eersten deze magische plek te ontdekken.

Alleen al de tocht met het watervliegtuig naar Joali Being is een belevenis. Veertig minuten lang zweefde ik boven de Indische Oceaan met een adembenemend uitzicht over de Malediven. Tussen de kleurrijke koraalriffen doemt af en toe een blauwe lagune of wit eiland op. De typische houten steigers en clusters van paalhuisjes brachten het vakantiegevoel meteen heel dichtbij. Sommigen noemen de korte vliegreis van de internationale luchthaven van Malé naar het afgelegen eiland Bodufushi op het Raa-atol de mooiste die er is. En ik kan alleen maar bevestigen dat het een fascinerende start was naar de dromerige wereld van Joali Being. Het wellnesshotel van powervrouw Esin Güral Argat is het broertje van Joali Maldives dat al enkele jaren bestaat en gooide in november vorig jaar de deuren open. En wat een unieke plek is dit geworden. Van de schilderachtige eilandomgeving en adembenemende architectuur tot het goddelijke eten en een breed scala aan gepersonaliseerde behandelingen en therapieën: echt alles aan het hotel staat in het teken van welzijn, zelfontdekking en innerlijke vernieuwing. Je gaat hier terug naar de essentie, om connectie te maken met jezelf en de natuur. De manier waarop is ongezien. In Joali Being verbreek je de verbinding met de wereld en ben je gewoon in het moment. De digital detox over heel het resort behalve in de hotelkamer voelde al als een bevrijding. Genieten en pure focus op het weelderig landschap, buitengewone faciliteiten en een eersteklasservice.

Transformerende welzijnservaring rond vier pijlers

Een verblijf in Joali Being ziet er voor iedereen anders uit. Sommige gasten komen hier om rust te vinden, gezond te eten en een paar kilo af te vallen. Anderen willen aan zichzelf werken en leggen de nadruk op beweging en mentale focus. Het hele concept is geconcentreerd rond vier pijlers: geest, huid, microbioom en energie. Op basis van diepgaande gesprekken en analyses werd er gepeild naar je doelen, gemoedstoestand, eventuele fysieke problemen en een gepersonaliseerd traject opgesteld met diverse behandelingen en therapieën. Het doel: via een transformerend programma ‘a new sense of weightlessness’ bereiken. De activiteiten zelf vinden plaats in diverse prachtige architecturale paviljoenen verspreid over het eiland, waar de herbal coach, de bewegingscoach en voedingsdeskundigen je dan warm verwelkomen. Het hoofdcomplex Areka beschikt over maar liefst 39 behandelkamers en transformationele ruimtes.

Er is ook een dromerig meditatiedek waar ik diverse yoga- en pilateslessen kon volgen met een panoramisch zicht op het water. De Sound Therapy Room, die verscholen zit tussen de pandanusbomen en geluidshelende therapieën aanbiedt, was ook een ervaring om nooit meer te vergeten.

Zelf vertoefde ik een middag in Aktar, het kruidencentrum van Joali Being, waar de herbal coach de voordelen van kruiden, specerijen en essentiële oliën als remedie tegen allerlei lichamelijke kwaaltjes toelichtte. Dankzij interactieve workshops leerde ik de voordelen van kruidenthee ontdekken en natuurlijke lichaamscrèmes, maskers en massageoliën maken.

Biofiele architectuur

De natuur vormt de kern van al wat er gebeurt op Joali Being. Zo is het hotel ook de thuisbasis van een schildpaddenreservaat en koraalkwekerij. Daarnaast werkt het samen met de adviesgroep EarthCheck om duurzaamheidsinitiatieven te introduceren die het ecosysteem beschermen. Ook de architectuur zelf zet hoog in op duurzaamheid. Het ontwerp vertrekt vanuit biofiele principes. Dat wil zeggen dat de vormgeving en materialisatie van de ruimtes erop gericht zijn de verbinding tussen mens en natuur te versterken. De gebouwen nestelen zich organisch in het landschap. De zachte vloeiende lijnen zijn geïnspireerd door de kustlijnen, zeegolven en schelpen, en vormen zo een directe verwijzing naar de Indische Oceaan en het eilandleven. Met elementen als ambachtelijk drijfhout en geborsteld brons, accenten van riet en kokos en een rustgevend kleurpalet van grijs, roos en blauw reflecteert ook het interieur de natuurlijke omgeving. Joali Being bestaat uit 68 private strand- en watervilla’s met één, twee, drie of vier slaapkamers. Ieder strand- of watervilla heeft een eigen zwembad met een prachtig uitzicht om van weg te dromen. Werkelijk aan alles is gedacht. In de minibar geen calorierijke snacks maar wel biologische sappen, rauwe fruitrepen, groentechips tot zelfs vers gemaakte zakouski’s die dagelijks werden aangevuld.
Beeld je in dat je kan kiezen tussen vier hoofdkussens, in je dressing hangen drie Joali Being outfits om je helemaal in de sfeer te brengen. Biologische badproducten, stijltang, noem maar op, het is er allemaal. Iets extra nodig? Een telefoontje naar je persoonlijke butler volstond. Nog een leuk detail was dat ik een gepersonaliseerde fiets ter beschikking had om zonder moeite het hele eiland te doorkruisen. Oh maar je fietst niet graag ? Geen probleem je butler pikt je gewoon op en brengt je naar de welness of waar je maar wilt.

Eten van land tot bord

Aan deze overheerlijke keuken kan je moeiteloos wennen. Geen pizza’s noch pasta’s die mij in de verleiding brachten, maar een gezonde, verse keuken met een kleurenpalet aan groenten gebaseerd op het van-boer-tot-bordconcept : vers, lokaal geoogst voedsel dat kleine boerderijen ondersteunt. Op het eiland zijn twee restaurants. Mojo ligt bij het zwembad en biedt een grote verscheidenheid aan lunchgerechten. Flow is een interactieve eetruimte waar we terecht konden voor drie kenmerkende keukens: Plantae, waar vegetarische en veganistische gerechten worden geserveerd, Su dat is gericht op vis en B’Well met een kenmerkend Joali Beingmenu. Bij alle gerechten staat het calorie-, koolhydraten-, vet- en eiwitgehalte vermeld en welke van de vier pijlers (huid, microbioom, geest, energie)de ingrediënten ondersteunen. Het leuke was dat dit helemaal niet als een dieet aanvoelde, alles is zo smaakvol, gevarieerd en verzadigend.

Conclusie

Joali Being overtrof al mijn verwachtingen, het was meer dan een droom, a once in a lifetime experience. De prachtige omgeving, de architecturale schoonheid, de persoonlijke benadering, de welnessprogramma’s op maat van mijn persoonlijke wensen, de culinaire verrijking. Al na enkele dagen voel je je letterlijk lichter, geïnspireerd, uitgerust en dichter bij jezelf. A new sense of weightlessness die ik iedereen zou aanraden.

_Tekst: Sigrid Goossens
_Fotografie: © Joali Being

Joali Being is er voor gasten van 14 jaar of ouder. Tijdens de zomervakantie zijn ook jongere kinderen welkom. Er is een nieuw kinderprogramma “Joy of BEING” geïntroduceerd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. www.joali.com voor meer informatie.

De vliegtijd van ongeveer 12 uur naar deze tropische bestemming is het zeker waard.

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere