Now Reading
De wereld aan je voeten

De wereld aan je voeten

Flo en Anthony reizen samen een jaar lang de wereld rond

Er zijn dromers en er zijn doeners.
Flo en Anthony zijn het allebei: ze maken hun droom waar door een jaar samen de allermooiste plekjes van de wereld te ontdekken. Wij mochten deze geluksvogels enkele tijdzones verder in het noorden van India bellen. Het werd een verrassend nuchter en bescheiden gesprek.

Twee jaar sparen
Hoelang droomden jullie al van zo’n avontuur?
Anthony: Ik heb toen ik klein was zes jaar in Singapore gewoond, waar de liefde voor het reizen is ontstaan. Al heel jong heb ik veel verschillende landen en culturen ontdekt. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Het was mijn grote droom om eens een jaar aan een stuk te reizen. Ik heb het geluk dat Flo die droom deelde. Flo: Ik ben altijd op zoek naar nieuwe avonturen, culturen en vooral ook om de prachtige natuur te verkennen. Ook de vrijheid hebben om te doen wat en wanneer je maar wil trok mij aan om een jaar weg te zijn van thuis. Ik heb als kind nooit verre reizen gemaakt, maar kreeg de microbe al snel te pakken van Anthony. Mijn eerste grote reizen waren met hem: New York, Bali, Lapland… We hebben de afgelopen twee jaar keihard gewerkt en gespaard en in januari 2022 zijn we vertrokken.

Strak plan
Jullie reizen aan een sneltempo, zo lijkt het wel.
Anthony: Dat klopt. We reizen volgens een strak plan. De meeste reizigers die we ontmoeten, blijven in één werelddeel, maar wij hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen.
Flo: We zagen het echt als een reis rond de wereld. Dat past ook bij ons. Als we te lang ergens blijven, dan hebben we iets van what’s next? We kijken echt altijd uit naar het volgende.
Anthony: Anderzijds: wij zijn op 90 % van de plaatsen maar een drietal dagen. Dat is intens en soms wel vermoeiend, vooral de op ‘reisdagen’ waarop we een lange busrit moeten doen of vliegen. Ook denken we door het strakke tempo dat we uit élke dag het meeste moeten halen. Maar daar heb je niet altijd zin in. Dat maakt het soms moeilijk om op die dagen niks te doen.

Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe?
Anthony: We hebben fantastisch mooie plaatsen en schitterende hotels mogen ontdekken, maar wat ons altijd zal bijblijven, zijn de lokale ervaringen.
Flo: Zoals het rondtrekken met een lokale gids of het logeren bij een familie in het Amazonewoud. Zij spraken geen woord Engels en wij een half woord Spaans, maar toch was het contact geweldig. Zoiets proberen we nooit via een grote organisatie te regelen. We doen het liever het kleinschalig en lokaal. En dat is niet per se duurder. Je moet gewoon iets verder zoeken dan Google of Tripadvisor. Op de Mentawai eilanden in Sumatra hebben we twee weken gesurft en de oorspronkelijke bewoners van het eiland bezocht. Na een ferry van 7 uur, een kanotocht van 3 uur en een zware wandeling door de jungle kwamen we aan bij Kuki, de sjamaan van de stam bij wie we vier nachten verbleven. Rond het huis liepen varkens, kippen en honden, dat is daar normaal. Kuki toonde ons hoe ze op traditionele manier kleren maken en tatoeages zetten. Zijn broer ToiKot liet ons zien hoe hij giftige pijlen maakte, om midden in de nacht samen te gaan jagen. Met zijn zoon gingen we op zoek naar een Sagu Tree, waarvan de boomstammen worden gegeten door mens en dier. In deze boom vind je duizenden larven, een lokale delicatesse. Anthony bleek hier allergisch voor en er werd een ceremonie gehouden om Anthony te genezen op basis van traditionele, natuurlijke medicijnen. Onvergetelijk!

Jullie foto’s zijn adembenemend mooi! Wat is het geheim achter jullie foto’s?
Anthony: Ik ben freelance fotograaf en heb de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in materiaal: mijn camera, lenzen, underwater housing, drones… Ik ben niet materialistisch, maar voor cameramateriaal ben ik wel een gadget freak (lacht). Zowel voor professionele opdrachten als persoonlijke shoots hecht ik veel belang aan de kwaliteit van de foto’s. Dit zorgt er wel voor dat we alletwee continu zwaar materiaal moeten meesleuren. Ik heb het geluk dat Flo ook interesse heeft voor fotografie en dus ook het begrip heeft dat ik overal mijn camera meeneem en mijn tijd neem om geduldig ‘the perfect shot’ te maken.
Flo: Ik heb onlangs mijn eerste toestel gekocht en vind het ontzettend leuk om alledaagse momenten vast te leggen.

Rozengeur en maneschijn
Welke vraag of opmerking krijgen jullie het vaakst?

Flo en Anthony (in koor): ‘Zijn jullie elkaar nog niet beu?’
Flo: Natuurlijk hebben we kleine fricties, het zijn soms lange dagen, we hebben weleens last van vermoeidheid, hebben allebei een voedselvergiftiging gehad, er zijn al twee drones gecrasht en er worden regelmatig spullen gestolen. Hoewel we op reis non-stop bij elkaar zijn, hebben we allebei nood aan onze me-time. Voor onze relatie is dit een supergoede test, een onvergetelijk avontuur dat onze band alsmaar sterker maakt.
Anthony: Van oudere mensen horen we het meest: ‘Geweldig, had ik dat ook maar gedaan toen ik jong was’. Veel mensen hebben schrik om uit hun comfort zone te gaan. Ze zijn bang voor het risico. Wij zullen, als we terugkomen, ook weer van nul moeten beginnen, zonder geld, werk of huis. Maar wij hebben nu de tijd van ons leven en leren de wereld kennen. Dit jaar neemt niemand ons af.

Wie zijn @Tout_va_bien?
Anthony Van Stratum (28) en Florence Castille (24 jaar) wonen samen in Antwerpen. Hun passie voor surfen en hockey is groot, maar die voor reizen en fotografie nog groter. Ze zetten eind 2021 hun job in de marketing on hold om een jaar lang de wereld rond te reizen. Ze stonden oog in oog met Bengaalse tijgers, zagen de zon ondergaan op de zoutvlakten van Bolivië, logeerden bij indianen in de jungle van de Amazone, roadtripten door de USA, sliepen tussen alpaca’s, glampten in Peru, zeilden, surften en doken in de wereldzeeën en relaxten op Hawaii. De Filipijnen, Australië en Nieuw-Zeeland zijn de volgende haltes.
Volg ze op Instagram @tout_va_bien

Ook zin in een wereldreis?
Vijf tips van Florence en Anthony
Instagram is de beste gids. Zoek gewoon op hashtag en de plaats waar je bent en je vindt de beste plekjes. Wij volgen veel fotografen op Instagram.

Een (half)jaar op wereldreis? Plan niet te veel, denk niet te hard na. Reserveer hooguit een week op voorhand. Je route verandert toch voortdurend.

Verblijf bij locals: je kan altijd overnachten in een hotel of Airbnb, maar wil je een persoonlijke ervaring en meer contact met de lokale bevolking? De mooiste momenten beleef je bij de mensen thuis.

Zoek iets verder dan Google of Tripadvisor.

Bagagetip: maak je rugzak of valies en haal er 30% uit, of zelfs 50 %. Je hebt zo weinig echt nodig. Hoe meer je meeneemt, hoe meer je kan kwijtraken.

_Tekst: Sophie Matthys
_Fotografie: Anthony Van Stratum

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere