Now Reading
Peter Lindbergh

Peter Lindbergh

Untold Stories, wanneer modefotografie kunst wordt

Van 15 december 2022 tot en met 14 mei 2023 verwelkomt de Stad Brussel de postume tentoonstelling Untold Stories van meesterfotograaf Peter Lindbergh in het Vanderborghtgebouw. Na verschillende Europese steden valt deze eer nu te beurt aan Brussel, hoofdstad van de Europese Unie. Dankzij zijn prachtige oeuvre is Peter Lindberg een van de belangrijkste hedendaagse fotografen.

Een prachtige retrospectieve als eerbetoon aan Peter Lindbergh. Deze tentoonstelling is de uitdrukking van een artistieke visie die zich heeft gevormd en gevoed op basis van vier decennia van werk, ontmoeting en creatie. Drie jaar lang was Lindbergh ‘s nachts bezig met het onderzoeken, bewerken en verzamelen van beelden met het oog op nieuwe interpretaties en verrassende wendingen. Deze onuitgebrachte werken, foto’s, video’s en grote formaten kleuren vier maanden de zalen van het Vanderborghtgebouw in Brussel. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Peter Lindbergh Foundation en de steun van de Stad Brussel.

Het ontstaan

In 2018 groeide er een mooie vriendschap tussen Bruno Pani (oprichter van het evenementenbureau Profirst en de social club TheMerode) en Peter Lindbergh (de emblematische fotograaf van de jaren 80 tot nu). Lindbergh kon de breekbaarheid in de kracht van de modellen op een menselijke manier vastleggen en drukte zo zijn stempel op zijn tijd en de opkomst van de topmodellen. Hij werkte samen met de grootste glossy tijdschriften: Vogue, Harper’s Bazaar, Rolling Stone, Vanity Fair. Bovendien zette hij als enige zijn naam onder maar liefst drie edities van de legendarische Pirelli-kalender. Voor zijn lens toonden grote namen als Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Helena Christensen een andere kant van hun vrouwelijkheid, namelijk hun rauwe schoonheid. In september 2019 legde Peter Lindbergh zijn fototoestel voor de laatste keer neer.
De kracht van zijn werk met een cinematografische dimensie blijft echter voor altijd voortleven in al zijn foto’s, die – letterlijk en figuurlijk – de grenzen van het kader van de modefotografie hebben verlegd. Vlak voor zijn dood richtte Peter Lindbergh een stichting op voor de instandhouding van zijn werk. Sindsdien blijft de Peter Lindbergh Foundation zijn fotografisch erfgoed verspreiden en tentoonstellen, met name via de tentoonstelling Untold Stories, die oorspronkelijk opgezet werd in samenwerking met het Kunstpalast in Dusseldorf.

Onuitgebracht werk

Untold Stories bevat meer dan 150 werken die hun maker vrij met elkaar in verband bracht om er een visuele eenheid mee te creëren en om een dialoog tot stand te brengen. Wie ontdekt, wie poseert en wie gewoon voorbijloopt … Alle dimensies overlappen elkaar. Een monumentale en immersieve beleving die weinig tot niet bekende beelden verenigt met het bekendste fotowerk van de kunstenaar. Fotografie in beweging. Fotografie die leeft door de energie van het levendige portret. Zo verhief Peter Lindbergh de modefotografie mee tot kunst.

In samenwerking met de Stad Brussel
15.12.22 > 14.05.23

All images: Credit: Peter Lindbergh courtesy-Peter-Lindbergh-Foundation-Paris

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere