Now Reading
Martine Thoelen

Martine Thoelen

Gevoelig porselein

Martine Thoelen experimenteert met meerdere soorten porselein, kleurenpaletten en diktes. Ze componeert met vormen, kleuren en verborgen boodschappen. “Porselein is een medium dat mij bijzonder goed ligt. Ik voel er mij verwant mee. Het is heel gevoelig en laat zich nooit helemaal manipuleren. Je hebt er nooit de volledige controle over. Het onvoorspelbare van de materie leidt niet zelden tot de meest interessante resultaten. En dat boeit mij. Van zodra het porselein in de oven gaat, moet je het loslaten. Dan is het aan de ovengoden. Ik hou van die serendipiteit.” Haar materiaal is niet het enige delicate, de boodschap die Martine brengt is dit evenzeer. “Emoties vormen wellicht de grootste drijfveer voor mijn werk. Ik heb kunst ook nodig om dingen te verwerken. Het geeft voldoening om al doende nieuwe technieken en vormen te ontdekken.” Geïnspireerd door de dualiteit van haar gevoelswereld, drukt de keramiste zowel kracht als gevoeligheid uit.

Als autodidacte groeide Martines liefde voor porselein instant. “Al experimenterend kwam het porselein tot leven in mijn handen.” Haar werk belichaamt de fragiliteit van het materiaal. Voor haar ‘Hidden Letters’ maakte ze het porselein haast zo dun als papier. De kwetsbaarheid ervan is tastbaar en beroert velen. De oorsprong ligt bij verscheurde brieven, die hun inhoud deels prijsgeven in het werk. Veel dichter kom je niet bij een in porselein geschreven brief. Martines omgeving, emoties en reizen inspireren haar.

“Alles wat me raakt, maar ook glazuurrecepten, schrijf ik op. Mijn notitieboek is een sketchboek vol woorden.” Als ‘Journey Through my Notebook’ komt het ook terug als titel van een reeks. Voor de serie ‘Objects & Storytellers’ hanteert ze een ambachtelijke stretchtechniek om een traditioneel bord een extra dimensie te geven. In een vrolijke kleurentaal streeft ze de perfecte imperfectie na. Elk object dat Martine maakt heeft een eigen verhaal, soms ook letterlijk.

Maak kennis met het werk van Martine Thoelen in Galerie Dessers in Hasselt. Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan loopt er een groepstentoonstelling. Ook in TaLe Art in Sint-Lievens-Houtem is er in februari-maart 2023 werk van haar te bewonderen.


_Info: martinethoelen.com
_Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere