Now Reading
Moco Museum Amsterdam & Barcelona

Moco Museum Amsterdam & Barcelona

Kunst is net als muziek of mode: je wordt er blij van.

Nood aan een portie cultuur? Uitgekeken hier in België? Richt dan je stappen naar het Modern Contemporary Museum (Moco) in Amsterdam gevestigd in Villa Alsberg, een herenhuis met uitzicht op het Museumplein in het hartje van Amsterdam. Dit privémuseum ging van start in april 2016. Een niche die succesvol ingevuld werd. Sindsdien is het museum door bijna 2 miljoen mensen uit meer  dan 120 verschillende landen bezocht. Het gebouw dateert van 1904 en is ontworpen door Eduard Cuypers, neef van de bekende Pierre Cuypers, architect van Amsterdam Centraal Station en Rijksmuseum. Ondertussen is er ook een pendant in Barcelona. Amsterdam was inmiddels te klein geworden om alle dromen te realiseren. Het inclusieve museummodel wordt na Amsterdam nu ook in Spanje gepresenteerd. Op 16 oktober 2021 opende Moco Museum Barcelona de deuren. Locatie: een 16de-eeuws paleis, Palacio Cervelló, gelegen aan de Montcadestraat in het hartje van Barcelona. Het gebouw omarmt een mix van stijlen die een kleurrijke, grootse geschiedenis door de eeuwen heen illustreert. Van de middeleeuwen, tot de 20ste eeuw hebben aristocraten, kooplieden en royals deze historische plek voor het nageslacht onderhouden.

Oprichters
 
Moco Museum in Amsterdam én Barcelona, beide zijn ontstaan uit de ondernemersgeest en liefde voor kunst van galeriehouders Kim en Lionel Logchies. Met werk van iconische kunstenaars als Picasso, Warhol en Banksy werden ze in 2016 geïnspireerd om de volgende stap te zetten en een privémuseum te lanceren met als doelstelling kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Ze willen een teaser zijn voor mensen met drempelvrees die voorheen nog nooit een voet in een museum hebben gezet. In een interview in Harper’s Bazaar zegt Kim Logchies: “Kunst mag best rock-‘n-roll zijn. De kunstenaars zijn dat doorgaans wel, maar de kunstwereld zelf is doorgaans, hoe zal ik het zeggen, rode port. Ik probeer beide meer aansluiting te laten vinden” In de kunstwereld is het echtpaar Logchies-Prins een graag gezien duo. Met hun eigen galerie en explosief groeiend museum Moco zijn zij een spil in de Hollandse moderne kunstwereld. Al bestaat er nogal wat controverse rond hun doen en laten.

Uniciteit 
 
Beide musea mikken op een jong publiek. De klassieke ruimtes van beide locaties worden gevuld met popart, straatkunst en hedendaagse stukken met een grote diversiteit aan media en materialen. Sinds decennia is het onderscheid tussen high art en low art niet meer zo scherp als in het begin van de 20ste eeuw. Het werk van Banksy is vanaf het prille begin dé publiekstrekker. Villa Alsberg herbergt ook een ongelooflijke reeks moderne meesters van Dali tot Warhol, Basquiat tot Koons, Damien Hirst tot Keith Haring. In Barcelona vind je werk van KAWS, Hayden Kays, Yayoi Kusuma, David LaChapelle, Takashi Murakami, ook Digital Immersive art van teamLab, Les Fantômes en Studio Irma. Het is Europa’s eerste speciale expositieruimte voor het NFT-fenomeen. Non-fungible tokens zijn crypto-activa die het eigendom van digitale items vastleggen. NFT’s zijn unieke en zeldzame items die niet gemakkelijk kunnen worden gereproduceerd. Ook al kan iedereen ze bekijken en downloaden, alleen de koper kan het eigendom claimen. Moco Museum is een van de eerste musea ter wereld die op deze manier NFT-kunst met het publiek deelt en werpt zich dus op als ontwikkelingsplatform en doorgeefluik van nieuwe kunstvormen.

_Tekst: Viviane Redant

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere