Now Reading
Kunstgallery Samuel Vanhoegaerden introduceert de Amerikaanse kunstenaar Patrick Nagel

Kunstgallery Samuel Vanhoegaerden introduceert de Amerikaanse kunstenaar Patrick Nagel

Het mondaine Knokke heeft deze zomer heel wat te bieden. Op artistiek vlak valt er iets uitzonderlijk mee te pikken. Gallery Samuel Vanhoegaerden, gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst, pakt uit met een knaller du jamais vu!

Patrick Nagel

We mogen zonder blikken of blozen stellen dat dit een unicum is: een tentoonstelling met het verbluffende oeuvre van Patrick Nagel, een once in a lifetime experience hier te lande. Hij leefde een kort, intens leven (hij stierf in 1984, amper 38 jaar, aan een hartaanval) en zette zichzelf op de kaart met zijn unieke stijl. Gedurfd, stijlvol met de vrouw als centrale figuur. Hij verdient al jaren zijn plaats tussen de grootste kunstenaars van de jaren ’80 zoals Keith Haring, Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol. Samuel Vanhoegaerden geeft toelichting.

Patrick Nagel was in de 80-tiger jaren een baanbrekende kunstenaar, zijn naam is evenwel niet zo bekend, geen evidente keuze.


Eigenlijk is het een beetje out of the box, Patrick Nagel. Jaren geleden zag ik een schilderij van hem op een veiling in Denemarken. Zijn naam deed geen belletje rinkelen, zoals nu bij de meeste mensen. Het beeld daarentegen was heel herkenbaar voor mij omdat ik altijd fan ben geweest van Duran Duran. Eén van hun platenhoezen, een heel bekende, was ontworpen door Nagel. Ze is veel gekopieerd door andere kunstenaars. Toen heb ik een eerste werk van hem gekocht voor mijn privécollectie. Een jaar nadien kreeg ik van het veilinghuis een telefoon met een bod. Een klant uit Amerika wilde er het dubbele voor neertellen!

Was hij productief?
Eerder bescheiden. Hij heeft wel heel veel posters ontworpen. Op die manier is zijn werk verspreid over de hele wereld. Het was de coole, hippe kunst van die periode. Hij maakte ook beelden voor Playboy. Om een publieke figuur te zijn is hij te jong gestorven.

Een tentoonstelling includeert dat je ondertussen veel van zijn werken in je bezit hebt.
Na dat telefoontje ben ik alle veilingen beginnen volgen. Al vlug wist men in Amerika dat ik zijn werk begon te verzamelen. Toen was er geen markt voor. Nu kunnen we gewagen van een hype! Omdat ik inmiddels zoveel van zijn werken heb viel de beslissing om er een tentoonstelling rond op te bouwen.

Hij had een unieke visie op de moderne vrouw.
Zijn sterk punt is dat hij op een heel andere manier de vrouw ging afbeelden: deels erotisch maar op een heel zelfverzekerde manier.

Waar haalde Nagel zijn stilistische inspiratie? Kunsthistorici speculeren dat hij mogelijk beïnvloed is door Japanse kunst.
Daar heeft hij zeker zijn inspiratie gehaald. Dat tweedimensionale, het vlakke zit erin. Het strakke lijnenspel. De bleke teint van de vrouwen. Op sommige werken zijn in de achtergrond Japanse houtsneden te zien. Maar hij heeft ook veel inspiratie geput uit de pop art, Tom Wesselman. Kleurgebruik leunt aan bij Andy Warhol. Een mix van die zaken en gemengd met de tijdsgeest van de jaren ’80 geeft Nagel perfect weer in zijn iconische beeldentaal.

Er is niet alleen de tentoonstelling, ook een kunstboek is eraan gelinkt.
Om een kunstenaar goed te positioneren en ook om een soort legacy en een herinnering te hebben, vind ik een boek belangrijk naar de verzamelaars toe.

Een beetje Knokke-gewijs staat er ook een Nagelparty gepland!
In dit geval vind ik dat passend. Nagel is een mengeling van schilderkunst, mode en muziek. Om de kunstenaar in de juiste energie en sfeer weer te geven is het perfect om er een eightiesparty aan te koppelen. Plus: de verzamelaars van zijn werk hebben in hun jeugd de jaren ’80 meegemaakt en hebben nu de middelen om zijn werk te kopen. Eigenlijk kopen ze hun jeugd.

_Tekst: Viviane Redant

Tentoonstelling in de Samuel Vanhoegaerden Gallery,
Zeedijk 785, 8300 Knokke, van 5 augustus tot 18 september. Het boek is verkrijgbaar vanaf deze zomer bij Samuel Vanhoegaerden Gallery en bij Drukkerij Buroform.

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere