Now Reading
KMSKA

KMSKA

‘Home of the Flemish Masters’
Sneakpreview feestelijke opening 24 september

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen opende eind 19de eeuw en was dringend aan een opknapbeurt toe. In 2011 gingen de deuren dicht voor een allesomvattende restauratie en uitbreiding intra muros. In die tussentijd onderging ook de wijk, het Zuid, een grondige metamorfose. Flatgebouwen rijzen er als paddestoelen uit de grond. De Scheldekaai is een heerlijke promenade geworden. De Vlaamse en Waalse kaai werden omgetoverd tot een park. Een wijk die bruist en leeft.
Het masterplan van het KMSKA spant de kroon

De countdown is ingezet. In september opent het KMSKA, het grootste museum van Vlaanderen dat gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid weer de deuren: een architectonische parel met een spannende symbiose tussen het krachtige nieuwe volume en het historische deel, een huzarenstukje qua architectuur. Het gebouw blijft aan de buitenkant onveranderd, binnen ontplooit zich een verrassend andere wereld in een sobere, strakke vormentaal. Een schrijn dat zijn geheimen nog niet prijsgeeft en pas bij de opening zijn rijkdom reveleert.

Carmen Willems ©sven goewie

Hedendaags elan

Alles beweegt en het KMSKA beweegt mee. Algemeen directeur, Carmen Willems, een bezielende dame met een intense high energy stippelde voor de toekomst een parcours uit van ratio en emotie. Ze wil het museum een nieuwe elan geven en er zijn voor een groot publiek. Inclusie heet dat. Het visuele veld krijgt een compleet nieuwe dynamiek. De schilderijen worden in een narratief gezet door storytelling. Er worden nog heel wat innovaties geïntroduceerd om de beleving intenser te maken: immersive experience, installaties, performances, artists in residence die zorgen voor cross-overs en kruisbestuiving. België heeft een bijzonder rijke kunstgeschiedenis. Het publiek zal zeven eeuwen topkunst kunnen zien in een compleet nieuwe en frisse scenografie. Het KMSKA, een huis met vele kamers. Kroonjuwelen zijn de uitgebreide collecties van landeigen kunstenaars: Rubens, Ensor en Wouters.

Het KMSKA: een hotspot én een landmark in Antwerpen. De missie: verwonderen, verrijken, verbinden. Een museum klaar voor de toekomst.
Een opening met een ‘must-see’-signatuur.

_Tekst: Viviane Redant
_Fotografie: Sven Goewie

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere