Now Reading
Kistefos

Kistefos

Brug tussen natuur en kunst

Op een uurtje van de Noorse hoofdstad Oslo bevindt zich één van Europa’s indrukwekkendste beeldenparken. Kistefos is een unieke culturele bestemming met de hybride constructie The Twist als opvallende architecturale attractie. Het park in Jevnaker is een pareltje en koppelt een rijke industriële geschiedenis aan vaste en wisselende tentoonstellingen. Zo telt het 46 beelden van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars als Yayoi Kusama, Fernando Botero, Claes Olenburg, Tony Cragg, Olafur Eliasson en Anish Kapoor.

Unieke ervaring

Het Kistefos-Museet is sinds 1996 één van ’s lands grootste sculpturenparken. Wat het zo bijzonder maakt, is de unieke combinatie van de wilde Noorse natuur, de oude industriële gebouwen en de wereldvermaarde hedendaagse kunst. Kistefos is gebouwd op het terrein van een oude wolpulpmolen. Je beleeft er nog steeds het authentieke karakter van dit bijzondere erfgoed. Maar vooral de ontdekkingstocht naar de bijzondere installaties en sculpturen, langs de rivier de Randselva, is een aanrader voor elke kunstliefhebber. Schrijven dat verzamelaar en oprichter Christen Sveaas oog heeft voor kwaliteit, is een understatement. De namen van de kunstenaars, wiens werk hij aankocht, vind je terug in ’s werelds belangrijkste musea. En net dat maakt het zo bijzonder om ze in de Noorse natuur open en bloot te zien. En dan hebben we het nog niet over The Twist, de kroon op het werk en dienstdoende als brug, museum en een sculptuur tegelijk.

Spectaculair

Voor wie vanaf afstand naar het ontwerp kijkt, is het een bijzonder schouwspel. De langwerpige constructie slingert zich tussen de twee oevers van de rivier. Het bouwwerk lijkt wel op een accordeon dat openvalt tussen de rivierbeddingen, vandaar dus de naam The Twist. Het verbindt zo de twee delen van het sculpturenpark. Naast de functionele brugfunctie biedt de constructie ook 1000 vierkante meter aan expositieruimte. Het mag niet verbazen dat architect Bjarke Ingels diverse prijzen en nominaties in de wacht sleepte voor zijn spectaculaire ontwerp. The Twist presenteert zich als een witte balk die 90 graden om zijn eigen as draait. Terwijl het gebouw vlak is en aan één kant van de rivier ‘ligt’, wordt het hoog en ’staat’ het aan de andere kant. Het 60 meter lange volume, gewikkeld in aluminium en glas, absorbeert het hoogteverschil tussen de twee oeverzones door te draaien.

Scandinavië

Binnenin het gebouw creëert de kronkeling drie zones met ieder een andere beleving: aan de noordzijde is er het brugdeel met een panoramisch zicht op de rivier en de voormalige pulpfabriek als museumgebouw. De galeriezaal in het zuiden wordt gekenmerkt door hoge plafonds en de daaruit voortvloeiende glazen gevel, toelopend naar het dakraam. In de tussenruimte, waar de eigenlijke verdraaiing zich bevindt, wordt de muur in een vloeiende beweging een vloer. Het inventieve, speelse en elegante ontwerp past wonderwel in het dramatische landschap van Kistefos, met haar kronkelende rivier, beboste rivieroevers en steile topografie.

Als Belgen kijken wij amper naar het noorden, maar het fascinerende Scandinavië telt meer dan één schouwspel. Het hoge noorden staat bekend om de lange, lichte dagen in de zomer, waardoor je nog meer geniet van het ongerepte. Van de Noordse regio heeft Noorwegen de meest spectaculaire natuur. Het land én dit park horen gewoon op dat lijstje van toekomstige niet te missen reisbestemmingen.

Info: kistefosmuseum.com

 Here you have the video: https://www.dropbox.com/s/s0dtr660jgjario/The%20Twist%20v.7_NO_Voice.mp4?dl=0 


_Tekst: Koen van der Schaege

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere