Now Reading
De kleuren van Marrakech

De kleuren van Marrakech

Ook Marrakech was het voorbije jaar dicht voor de rest van de wereld. Nu de grenzen weer open zijn, blijkt dat de stad die Yves Saint Laurent kleur leerde kennen, niets van haar pluimen kwijt is geraakt. Heel wat culturele en culinaire hotspots nodigen uit tot ontdekken. Gaat u mee?

Net als bij Sophie Matthijs (zie kaderstuk) heeft Marrakech in mijn hart een unieke plek veroverd. Ik kwam er meer dan twintig jaar geleden voor het eerst om er een verhaal te schrijven over het atelier van Valerie Barkowski. De Belgische designer had er toen nog geen eigen winkel (nu dus wel) maar ze bouwde langzaam haar Mia Zia wereld uit, met sjaaltjes en boubouches, bed- en badlinnen en heerlijke accessoires die zelfs thuis makkelijk hun plek vonden. Nadien deed ik de Rode Stad, zoals Marrakech wel vaker genoemd wordt, een paar keer aan. Met de ganse familie in Club Med (en hilarische taferelen in de soek tot gevolg) maar evengoed solo, dwalend door de medina en op zoek naar restanten van die hedonistische wereld uit de jaren zeventig, toen The Stones maar ook Yves Saint Laurent hier neerstreken en er altijd weer inspiratie opdeden – kater incluis. Vooral Jardin Majorelle betoverde me in die jaren. Ik herontdekte de kracht van blauw dankzij het atelier in die tuin. Ik ging eerst thee drinken in Hotel La Mamounia, vooraleer ik er eens slapen mocht en er nadien nooit meer weg wilde. In 2018 mocht ik nog eens een paar dagen naar Marrakech: het Yves Saint Laurent museum was net open en ik wou niet alleen de imposante architectuur van Studio Ko met eigen ogen zien, maar ook de sfeer opsnuiven van een stad in volle ontwikkeling.

Riad, La Mamounia Hotel, Marrakech, Photo by Alan Keohane


Marrakech beweegt zich immers aan twee snelheden. Enerzijds lijkt de tijd nog steeds stil te staan op plekken als het Djema el fna-plein, waar slangenbezweerders, zelfverklaarde tandartsen en scribenten nog steeds de toeristen betoveren, zeker als de avond valt en het plein in een smeltkroes van mensen, talen maar vooral geuren verandert. Tegelijk openen de hipste riads, hotels en winkels, waar toeristen zich te goed doen aan de sfeer van weleer, maar evengoed hun favoriete Gin Tonic vinden. Ook de Contemporary African Art Fair vindt er intussen plaats, nadat het kunstenfestival eerder in Londen en New York georganiseerd werd. ‘Marrakech leerde me wat kleuren zijn’, zou Saint Laurent gezegd hebben. Wie ooit verdwaalde in de medina, weet wat dat betekent.

HOTSPOTS

Hotel La Mamounia

Staatshoofden als Winston Churchill, Charles de Gaulle en Franklin D. Roosevelt kwamen hier ooit overnachten, maar dit super de luxe vijfsterren palace is vooral bekend omwille van zijn somptueuze ruimtes en dito kamers. Het oorspronkelijke hotel dateert van 1928. Het hotel is net gerenoveerd maar ademt nog steeds traditie, luxe én historie. Tot ‘beste hotel ter wereld’ én ‘beste hotel in Afrika’ uitgeroepen door Condé Nast Traveller.

La Mamounia, Avenue Bab Jdid
www.mamounia.com

La Mamounia, Marrakech, Morocco. Photo by Alan Keohane www.still-images.net for La Mamounia.

Valérie Barkowski

Sinds 1997 maakt de West-Vlaamse Valerie prachtig huis- en bedlinnen in Marokko. Haar boetiek in de medina straalt een gevoel van luxueus welbehagen uit. De riad van Valerie Barkowski is Riad Dar Kawa. Ze koos voor de inrichting voor veel wit, grijs- en zandkleuren zodat de geest tot rust komt.

www.darkawa.net

Arset Aouzel, dar el bacha
www.valeriebarkowski.com

Valérie Barkowski

Laurence Leenaert

De Belgische Laurence Leenaert verhuisde in 2015 naar Marrakech en startte LRNCE op, een lifestylebrand vol referenties naar tribaal vakmanschap. Van tapijten en handtassen ging het naar keramiek, wat haar intussen een verkooppunt bij Le Bon Marché in Parijs opleverde. Alles is made in Morocco.

LRNCE, Sidi Ghanem 59
www.LRNCE.com

Laurence Leenaert

Musée Yves Saint Laurent

Niet alleen voor de fans van de couturier, maar ook voor wie wil zien hoe mode en kunst met elkaar verweven zijn. Thematentoonstellingen maar ook vaste waarden uit zijn oeuvre.

Musée Yves Saint Laurent,
Rue Yves Saint Laurent,
www.museeyslmarrakech.com

Yves Saint Laurent Museum

Tapijten

Onderhandelen zit deze man in het bloed want zijn verhaal begint drie generaties voor hijzelf in het ontwerpen en verkopen van tapijten stapt. Soufiane is een goedlachse bon vivant met heel veel smaak en een pracht van een boetiek in de medina. Ook een winkel vlakbij het Musée Saint Laurent.

Soufiane Zarib, Rue Riad Larous Dar el bacha 16, Medina
www.soufiane-zarib.com

Tuinen

Niet één maar twee tuinen heeft deze plek in de aanbieding. Veel exotische planten uit de vijf continenten. De Islamtuin is een mooi voorbeeld van hoe de Oriënt zijn tuinen wilde: een reflectie van het paradijs (aldus de Koran). Water is overal, net als een prachtige uitkijkpost over de stad.

Le Jardin Secret,
Rue Mouassine 121, Medina,
www.lejardinsecretmarrakech.com

Een hemelse tuin die in 1980 door Yves Saint Laurent en Pierre Bergé uit handen van projectontwikkelaars gered werd. Prachtige cactussen maar ook een magisch blauw, waar ooit het atelier van schilder Jacques Majorelle was. Nu een mini-museum, waar het op de koppen lopen is, zeker tijdens het weekend.

Le Jardin Majorelle,
Rue Yves Saint Laurent,
www.jardinmajorelle.com

De Majorelle tuin.

Mode

Sharon Stone en Juliette Binoche zijn al in haar kaftans gespot, dus kan het niet meer stuk voor Norya Ayron, de bohemienne die op de eerste étage van Le Jardin haar boetiekje startte. Een plek waar je ook de bijhorende clutches vindt en heel mooi volk over de vloer komt.

Norya Ayron, souk El Jeld Abdelaziz 32, Medina,
www.norya-ayron.com

Norya Ayron

Sophie Matthys over haar Marrakech

Een zintuigelijk feest, zo omschrijft journaliste Sophie Mattijs Marrakech. Net voor de lockdown had ze het boek over een van haar favoriete steden klaar. ‘Ik vind het nog steeds een fascinerende stad’, zegt ze. ‘Je staat er op 3,5 uur vliegen, iedereen spreekt er Frans, het is er relatief veilig en je treft er een kruispunt aan culturen.’ De stad geeft energie, zegt ze, ‘leuk is ook dat je er niet echt hippe of onhippe buurten vindt, alles zit er door elkaar. In andere steden hokt de luxe bij elkaar, hier niet. De mooiste riad ligt er naast een steegje waar ze nog schapenkoppen verkopen.’ Ze vindt Marrakech ook een erg dynamische stad, waar mensen nooit stilzitten. ‘In coronatijden zijn plekjes opgeknapt en werden investeringen gedaan. Bovendien hoor je erg veel progressieve geluiden op vlak van vrouwenrechten, duurzaamheid en analfabetisme. Ook goed, toch?’

Riad-Soumaya

Sophie’s topadresjes:

Place des Epices, met de Café des Epices en Nomad voor een drankje. Een kruidenmarkt waar je kan blijven snuisteren.


De Saadische Graven, de moeite om even tot rust te komen en een beetje geschiedenis te lezen.


Plus 61, 96 Rue Mohammed el Beqal, heerlijk restaurant met fusion keuken van mediterraans tot Libanees.


De boetiek van Riad El Fenn, toch wel de mooiste keuze van de stad. Dingetjes die ook eens terug thuis nog tot hun recht komen.


Riad Soumaya, de riad van Vera Blommaert, waar ik heel gastvrij onthaald ben toen ik werkte aan mijn boek.

Marrakech, the city that taught me colour. Uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts,

_Tekst: Veerle Windels

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere