Now Reading
Ibiza


Ibiza


BO MAGAZINE Ibiza©Gwen Le Bras

L’été bohémien

Een gesprek met de ruisende zee terwijl je langzaam de lucht ziet veranderen van blauw naar oranje en dan weer naar roze en paars. Tot de zon uiteindelijk helemaal in het inktblauwe water verdwijnt. Het is misschien niet het eerste wat je met Ibiza associeert. Want het meest westelijke eiland van de Balearen wordt ’s zomers toch maandenlang overspoeld door honderdduizenden paradijsvogels en nachtvlinders? Er bestaat echter ook een ander Ibiza. Een laidback en bohemian Ibiza dat je meteen je koffer doet pakken.In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Ibiza ook al overspoeld, met hippies welteverstaan. Hun vrije levensstijl typeerde de Spaanse vrijhaven. Flowerpower regeerde op het eiland, waar men de onderdrukte sfeer van het Spaanse vasteland ontvluchtte. Men hield er vollemaanfeesten, genoot volop van wiet en LSD, van het leven en van elkaar. Vrije liefde was prima te combineren met de bijna paradijselijke sfeer van Ibiza.

BO MAGAZINE Ibiza©Anne Dokter
Foto: © Anne Dokter

Bijzondere figuren

Op een kwart van het eiland wil je vandaag inderdaad niet zijn. Denk aan testosteronjongens en dronken meisjes. Maar de rest is totaal relaxed: natuur, vrije geesten en een internationale bourgondische crowd. Achter de hippies moet je wel zoeken. Op de lokale markt bij Las Dalias vind je ze nog, waar ze allerlei producten aan de man brengen, made in china echter veelal. Ibiza is zoveel meer dan de platgetreden discopaden. Denk aan heerlijke klimpartijen over smalle kronkelpaden en wandelen langs machtige rotsen. Met adembenemende uitzichten over steile kliffen en verlaten baaien. Slechts heel soms verraadt een kapotte slipper dat er eerder mensen zijn geweest. Dit is nog het authentieke Ibiza, waar vroegere bezoekers hun hart verloren.
De hippie-chique ambiance is er blijven hangen. Deze spreekt een breed publiek aan is de perfecte voedingsbodem voor artistieke vrijheid, spirituele zielen en internationale glamour. Uitgeverij Assouline bracht er met Ibiza Bohemia een prachtig boek over uit. Voor wie ervan houdt, heeft Ibiza nooit zijn status van coolest place on earth verloren. Wie hedonisme graag koppelt aan purisme is hier nog steeds aan het goede adres. De rijke en bewogen geschiedenis van Ibiza trok bijzondere figuren aan. Deze vind je ook terug in het boek. Wat ze geen van allen kennen, zijn stress, crisis of somberheid. Voor hen is het leven geen last. Iets maakt Ibiza zo anders, want vele bezoekers voelen onmiddellijk een enorme blijdschap.

BO MAGAZINE Ibiza©Duy Vo_2
Foto © Duy Vo_2

Stijlvolle Ibicenci

De mediterrane hotspot is al lang een magische ontsnappingsbestemming. Denk aan Man Ray die de onderdrukking ontvluchtte of Hollywoodsterren à la Elizabeth Taylor die privacy zochten in het naoorlogse Europa. Later vonden ook rocklegendes als Pink Floyd, Freddy Mercury en Joni Mitchell er rust. En recent lieten stijliconen als Kate Moss en Jade Jagger er zich inspireren. Ja, creatieve geesten ervaren het eiland als inspiratiebron voor films, muziek en poëzie. De spirituele ziel en artistieke vrijheid groeiden uit tot het handelsmerk van Ibiza. Het is een plek om jezelf opnieuw uit te vinden, om de fijne grens tussen beschaving en wildernis te bewandelen en gelukzaligheid te ontdekken, ongeacht het ritme van je leven.

IBIZA_boek


Ibiza Bohemia onderzoekt deze kleurrijke wereld met zijn schilderachtige Balearische rotsen, zijn legendarische personages en de archetypische interieurs die de kenmerkende stijl van het eiland bepalen. Natuur, design en fashion lopen in elkaar over. Chique en esthetiek komen samen in het boek. De huizen van talloze stijlvolle Ibicenci zijn erin vereeuwigd. De publicatie is een eerbetoon aan de kosmopolitische, kleurrijke eilandbewoners, die in stilte genieten van een luxueuze levensstijl. Want buiten dat ene kwart, is het eiland eigenlijk één groot retreat.

_Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere