Now Reading
Great Barrier Reef

Great Barrier Reef

BO-MAGAZINE-Great-Barrier-Reef_2

Sprookjeswereld onder water

Aan mooie plekken op aarde, is er geen gebrek. Toch zijn er plaatsen die onze monden doen openvallen van verbazing. In Australië bijvoorbeeld is het Great Barrier Reef adembenemend. Dit is het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk ter wereld! Niet minder dan 2 000 km lang de meest indrukwekkende koraalriffen, vanaf Bundaberg tot aan Cape York in Queensland: groter dan de Chinese muur! Het is dan ook een van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Dit koraalrif is een natuurwonder dat ongeveer 9.000 jaar terug, na de laatste IJstijd, werd gecreëerd: het zeeniveau steeg en de heuvels werden overspoeld. Drie millennia lang groeiden de koralen uit tot indrukwekkende muren. De duizenden riffen zijn ideaal voor snorkelaars en duikers om de prachtige onderwaterwereld met zijn duizenden vissen en kleurrijke koralen te ontdekken.

BO-MAGAZINE-Great-Barrier-Reef_1

Op de rifeilanden hoef je niet ver te zoeken om het rif te kunnen bekijken, want het is vaak vlak onder de oppervlakte van het water te zien. In het Great Barrier Reef heerst een enorme biodiversiteit en leven er duizenden dieren. In het woud van koraal zwemmen ontelbare soorten kleurrijke vissen in elke exotische variatie en vorm. Er zijn bijvoorbeeld al zo’n 2.000 soorten tropische vissen te vinden. Maar ook schildpadden, dolfijnen, haaien en zelfs walvissen trekken door de riffen heen. Het water is erg helder: het zicht is soms zelfs 60 meter! Dat moet ook wel, want de koraaldiertjes hebben veel licht nodig. Vandaar ook dat het koraal ophoudt bij een diepte van 30 meter, omdat er dan te weinig zonlicht kan doordringen.

BO-MAGAZINE-Great-Barrier-Reef_3

Scubaduiken is de beste manier om alles goed te zien. Hier speelt het toerisme uiteraard handig op in: er worden langs de hele kust her en der cursussen gegeven. Deze duren minstens vijf dagen, en op het einde heb je een duikdiploma op zak, waar je overal mee kunt duiken. Veel cursussen worden gegeven in populaire badplaatsen als Cairns en Airlie Beach. Wanneer je geen tijd of geld hebt voor een duikcursus, kun je er ook voor kiezen om te gaan snorkelen.
Het voortbestaan van het Great Barrier Reef wordt echter ernstig bedreigd door visserij, vervuiling vanaf het land en het broeikaseffect. Wetenschappers voorspelden dat in 2050 nog maar vijf procent van het rif over zou zijn als er geen maatregelen zouden worden genomen. Een goede stap is inmiddels gezet. Het beschermde deel van het rif is uitgebreid van 4, naar 33 procent. Dat is een toename van een oppervlakte zo groot als Groot-Brittannië! Gelukkig worden er inspanningen gedaan, zodat we kunnen blijven genieten van deze sprookjeswereld onder water!

_tekst: Nele Donvil

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere