Now Reading
Het zwarte goud

Het zwarte goud

BO-MAGAZINE-Kaviaar1

Kaviaar spreekt nog altijd tot de verbeelding en heeft nog niks van zijn exclusiviteit verloren. De handel in Iraanse kaviaar is helemaal stilgevallen. Daardoor moest men op zoek naar een alternatief: de kweekkaviaar. Ook België bleef niet achter en onze eigen Royal Belgian Caviar staat vandaag internationaal hoog aangeschreven. Maar hoe geniet je nu eigenlijk het best van kaviaar? Roger Mignolet van Best Caviar legt uit.

“Ik kan alleen maar aanraden om kaviaar puur te eten. Dan proef je meteen ook de kracht van het product. Je gebruikt hiervoor best een lepeltje (alles mag, behalve zilver!), want als er speeksel in het doosje kaviaar terecht komt kan er een gistingsproces ontstaan waardoor de smaak kan veranderen.

BO-MAGAZINE-RBC_kaviaar

Roger Mignolet wil ook twee fabeltjes uit de wereld helpen. “Dat je kaviaar vanop je hand moet eten is onzin. En vodka is voor mij absoluut uit den boze. Vodka verdooft de smaakpapillen. Ik verkies een mooie witte wijn die stevig genoeg is. Ik denk hierbij aan wijnen van de viognier druif.” Om de smaak optimaal te behouden bewaar je kaviaar het best bij een temperatuur tussen -4°C en +4°C. En van zodra je het doosje opent moet je de kaviaar zo snel mogelijk serveren. Bewaren doe je het best in de koelkast, maar dan moet je wel de kaviaar goed afsluiten, zodat er geen lucht aankan. Anders beginnen de eitjes olie los te laten door de oxidatie.”

De prijs bewijst dat het zwarte goud nog maar weinig van zijn exclusiviteit heeft verloren. Voor de Oscietra kaviaar betaal je 1495 euro per kilo ofwel zo’n 190 euro voor 125 gram. Of hoe exclusiviteit nog altijd zijn prijs heeft.

BO-MAGAZINE-Kalix_kaviaar

Naast deze Belgische kaviaar is er nog een alternatief dat we u niet willen ontnemen, nl. de Zweedse Kalix kaviaar. Deze kaviaar wordt slechts op kleine schaal geëxporteerd in Europa.
De Kalix kaviaar is in tegenstelling tot de Royal Belgian Caviar geen gekweekte maar wilde kaviaar. Kalix ligt aan de Botnische Golf en elk jaar wordt gedurende vijf weken in september en oktober de kuit van de witvis binnengehaald. De eitjes zijn dus niet van de steur afkomstig. Maar de smaak doorstaat met sprekend gemak de vergelijking met de echte kaviaar.

Twee soorten

Oscietra
Met zijn typische kleurschakering van zwart over olijfgroen tot bijna geel,
heeft de Oscietra vandaag een vaste plaats in de kaviaarwereld. Deze kaviaar wordt bereid met eitjes van de Russische steur. Deze kaviaar heeft een licht
nootachtige en licht gezouten smaak. De eieren van de Russische steur hebben gemiddeld een diameter van 3 mm.

Gold Label & Classic
De “Gold Label” en de “Classic” worden op traditionele wijze bereid van de eitjes van de Siberische steur. Beiden zijn van uitstekende kwaliteit, rijk aan smaak en een aangenaam mondgevoel.
De diameter van de “Gold Label” varieert van 2.8 tot +3 mm.
Die van het “Classic” label zijn iets kleiner.

_tekst: Dieter Landuyt

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere