Now Reading
Fleinvær Refugium

Fleinvær Refugium

BO-MAGAZINE-PasiAalto-20170228-00204-Edit

Eén en alleen met de natuur…

Op een stille, godvergeten plek in Noorwegen hebben enkele van ‘s werelds meest gerenommeerde architecten een wel heel bijzonder ontwerp neergezet. Een tiental doosachtige huizen vormen er een toevluchtsoord voor wie zich even wil terugtrekken uit onze gejaagde wereld om alleen nog met de natuur en zichzelf te communiceren.

BO-MAGAZINE-PasiAalto-20170301-00054-Edit

Fleinvær is een ruw en winderig, bijna verweerd stukje Sørvær, een eiland helemaal in het noorden van Noorwegen. Tegelijk is het bizar mooi. De afwisseling van groene en grijze bergen, hun silhouetten die weerspiegelen in het heldere water, de eindeloze stilte. Geen auto’s, geen winkels, geen mensen. Alleen de rust en een fenomenale natuur regeren er. “De perfecte plek om volledig tot jezelf te komen,” dacht Håvard Lund, een bekende Noorse muzikant die zich wel eens afzondert van alles en iedereen en dat bij voorkeur doet op deze plaats. En dus drukte hij zijn zin voor zelfbespiegeling door in een uitzonderlijk architecturaal project. Met TYIN Tegnestue en Rintala Eggertsson Architects schakelde hij twee van Scandinaviës belangrijkste architectenbureaus in voor het ontwerp van een commune-achtige verblijfplaats aan het water. Je komt er volledig tot rust met enkel de natuur en een sterk staaltje duurzame architectuur om je heen.

Respect voor de natuur

Van bij het begin was het de bedoeling om klein en gedifferentieerd te bouwen. Een imposant gebouw straalt niet dezelfde rust uit als een verspreid aanbod. Bovendien mocht de integriteit van de omgeving niet aangetast worden. De plaats waar Lunds idee tot uiting moest komen, werd onderworpen aan een grondige studie, waar het project nadien verder op geënt werd. Niet alleen hadden onregelmatigheden in het grondoppervlak belangrijke consequenties voor het bouwproces, mos en andere vegetatie moesten onaangeroerd blijven. De bijzondere aandacht voor de natuurlijke omgeving werd uiteindelijk weerspiegeld in een aantal kleine bouwvolumes die zich niet alleen zorgvuldig aanpassen aan de verschillende eisen van het terrein, maar ook zo zijn opgesteld dat ze zo minimaal mogelijk contact maken met het maaiveld. Bovendien werden wandelpaden aangelegd tussen de huizen om de impact ervan op de omgeving nog eens te beperken.

BO-MAGAZINE-09_PasiAalto_FordypningsrommetFleinvaer_Final_Hires

Eenheid van 9 eenheden

De definitieve vorm van de gebouwen is het resultaat van een open proces, waaraan ook studenten en vrijwilligers aanzienlijk hebben bijgedragen. Uiteindelijk werden er negen rustieke hutten en huizen gerealiseerd die voornamelijk uit dezelfde materialen bestaan. Enkel qua karakter zijn ze anders. De sauna bevindt zich aan de zeekant en is het eerste dat bezoekers te zien krijgen als ze met de boot toekomen. Daarnaast lig een voormalige wachtkamer uit de oude dokken die werd gerenoveerd als badkamer. Even verderop zijn er vier kleine slaapeenheden. Twee ervan zijn kort en breed en voorzien van twee eenpersoonsbedden. De andere zijn langer maar smal en bieden elk plaats aan twee stapelbedden. Via een pad langsheen deze lodges kom je bij de keuken, concertzaal en creatieve ruimte. Maar het meest in het oog springt een gebouw dat misschien nog het best te beschouwen valt als een reflectiekamer. Het is een soort van minikathedraal, een moderne interpretatie van de ‘njalla’, het traditionele pakhuis van het Sami-volk. Maar terwijl de Sami een njalla bouwen op de stam van een omgehakte boom, omgaven de architecten het gebouw met een stalen skelet en plaatsten ze het bovenop een pilaar met een adembenemend uitzicht over de Noorse Zee als resultaat.

BO-MAGAZINE-11_PasiAalto_FordypningsrommetFleinvaer_Final_Hires

Tot nu toe werden de huizen hoofdzakelijk gebruikt door kunstenaars en bedrijven. Toch wil Håvard Lund ook reizigers uit de hele wereld verwelkomen. Als u in Fleinvær Refugium wilt verblijven, moet u de hele faciliteit reserveren die plaats biedt aan maximaal 12 personen. De prijs bedraagt zo’n € 3340 voor een week.

_Tekst: Bart De Maesschalck
_Fotografie: © PASI AALTO / PASIAALTO.COM

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere