Now Reading
Textielsculpturen van Simone Pheulpin

Textielsculpturen van Simone Pheulpin

Parisienne Simone Pheulpin maakt deel uit van een kleine kring van makers die opnieuw uitvinden. Een natuurtalent en autodidact. Ze volgde nooit een opleiding in modelleren of beeldhouwen maar bouwt haar volumes op met een absoluut sculpturaal gevoel. Als beeldhouwer koos ze niet voor marmer, brons, of steen maar voor ‘unbleached calico’ ruw katoen, gewonnen in haar geboorteregio de Vogezen en dat met verbluffende resultaten. Haar werk ligt in het secuur en repetitief vouwen van stroken textiel. Al 40 jaar levert ze met haar handen minutieus werk af. Haar sculpturen vonden hun weg naar de meeste prestigieuze publieke en privé collecties wereldwijd. Ze ontving voor haar creaties al vele prijzen en trofeeën.

Beeldhouwen met ruw textiel

Je kijkt vol verwondering en bewondering naar haar reliëfvolle creaties een en al suggestieve kracht. Inspirerend werk dat een golf van ontzag teweeg brengt. Wie nauwkeurig toekijkt staat versteld van de complexiteit van elke compositie: ze snijdt ruw katoen in de gewenste breedte, buigt, vouwt, stapelt, rolt op, assembleert. Er is monnikenwerk mee gemoeid. Laagje voor laagje wordt geduldig en secuur opgebouwd waarin figuratie en abstractie zich vermengen. Haar creaties leunen sterk aan bij natuurlijke elementen: diepzeekoralen, schelpen, of doen denken aan fossielen van organische elementen. De vormgeving wordt
mogelijk gemaakt door niet zichtbare bevestigingsmiddelen, honderden speldekoppen die in het hart van het werk verborgen zitten. Ze improviseert ook, laat zich door het materiaal leiden.

_Tekst: Viviane Redant

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere