Now Reading
Hoog Beerzel

Hoog Beerzel

Aan het einde van een doodlopend straatje, middenin een honderd jaar oud landschapspark wordt momenteel gebouwd aan Hoog Beerzel, een exclusief woonproject dat om diverse redenen bijzonder is. Vier gerenommeerde architectenbureaus drukten er hun stempel en zorgden voor een schitterende dialoog tussen gebouw en omgeving.

Zodra je een stap buiten zet, sta je in de natuur

Aan de parkappartementen is men al even bezig. De verkoop daarvan is zo goed als rond. Die van de woningen daarentegen is nog maar pas in gang gezet. Een buitenkans voor al wie iets voelt voor fijnzinnige architectuur in een uitgestrekt groen kader. Hoog Beerzel is een woonproject zoals er weinig andere zijn: een mix van zwevende appartementen en modernistische woningen naar BEN-normen, ingeplant in een bijna honderd jaar oud landschapspark. “De context is uniek”, vertelt Johan Cattersel, de motor achter het project. “Mijn vader, die arts was, heeft het park destijds laten aan-leggen rond een kleinschalige privé-kliniek. Aan de ene kant grenst het aan het natuurgebied Beerzelberg, aan de andere kant aan het middeleeuwse landgoed Pelgrimhof. De gronden zijn altijd in familiebezit gebleven en een deel ervan was woongebied. Daar wilden we iets realiseren dat een nieuwe dynamiek zou geven aan de buurt, met veel respect voor wat er groeit en bloeit.”

Thuis in de natuur

De locatie heeft alles mee, ook al omdat steden als Leuven, Mechelen en Lier als het ware om de hoek liggen. “Die bereikbaarheid in combinatie met de rust en sereniteit van de bossen is de grote troef”, aldus Johan Cattersel. “Je leeft hier tussen de bomen. In de appartementen lijkt het zelfs alsof je in de kruinen woont. Dat is het hele idee: de sobere architec-tuur plooit zich volledig naar het groen en beklemtoont de natuurlijke schoonheid van het parklandschap. Overal ervaar je de voeling met de natuur. Reusachtige raampartijen, ruime terrassen, natuurlijke materialen: elk gebouw is ontworpen om de omgeving maximaal naar binnen te brengen en het leven buiten te stimuleren.”

Harmonieuze architectuur

Vier gerenommeerde Belgische architectenbureaus werkten onafhankelijk aan het ontwerp. Het weelderige groen domineert de architectuur, die vooral opvalt vanwege de sobere belijning en intelligente volumewerking. Zo werden de appartementen opgetild boven het maaiveld, zodat ze lijken te zweven boven het park. Twee aaneengesloten bouwblokken met woningen zijn dan weer zodanig ontworpen dat ze één grote villa lijken. “In de ontwikkeling van het hele project is de synergie tussen de architecten van cruciaal belang geweest. Geen twee woningen zijn identiek en toch is alles in harmonie met elkaar. Die eenheid in verscheidenheid maakt het project ook architecturaal interessant”, benadrukt Johan Cattersel. “Elke woonst is specifiek ontworpen op basis van de oriëntatie en ligging, en met het oog op maximale privacy. Bovendien krijgen de bewoners inspraak in de indeling. De grote lijnen liggen vast, maar er blijft voldoende ruimte voor persoonlijke inkleuring.”

Geïnteresseerd in het project?

Meer info op www.hoog-beerzel.be, of via info@2b2c.be.

_
Tekst: Bart de Maesschalk

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere