Now Reading
Verbluffend Nederland

Verbluffend Nederland

Op expeditie bij de noorderburen

Stoer, dromerig, uitdagend en vooral waanzinnig mooi. Net zo verscheiden als dichtbij. Terwijl de halve wereld op slot zit, (her)ontdekken we onze contreien. Ook in Nederland laait de liefde voor de eigen regio op. Wie doorheen het boek ‘Expeditie Achtertuin’ bladert, weet wel waarom. Nederland verleidt en inspireert.

Een boek om bij weg te dromen, 27 aanstekelijke hoofdstukken lang. Het resultaat is ronduit verbluffend. Het mooiste reisboek van het jaar, heel toevallig uitgegeven in het voorjaar van de gesloten grenzen. Van timing gesproken. Je hoeft dus niet de hele wereld over te reizen om mooie landschappen te zien. Je kan ook gewoon de grens over.

Sparrenzee

Je zal in Expeditie Achtertuin geen plekken tegenkomen waar nog nooit iemand is geweest, maar er zijn wel plaatsen waar je amper iemand tegenkomt. Voor wie door het boek bladert, lijkt Nederland één grote gevarieerde tuin. Soms vind je het gehuld in een ondoordringbare nevel, dan weer bloeit het op door laag invallende zonnestralen en aan het einde van het jaar verleidt het met honderden kleuren tegelijk: van rood en oranje over groen, geel en donkerbruin; van een donkergroene sparrenzee tot een oceaan van roestkleurige loofbomen. Het fotowerk staat centraal en wordt steeds voorzien van sfeervolle beschrijvingen. Het perfecte koffietafelboek, maar vooral ideaal voor een weekend weg of een langere vakantie.

Ronddwalen

Heb je al gehoord van de ‘Loonse en Drunense Duinen’? Op slechts een uur rijden van Antwerpen. Het is een van de meest onwerkelijke plekken van Nederland. Een zandbak van 750 voetbalvelden groot en daarmee één van de omvangrijkste stuifzandgebieden van West-Europa. Het natuurgebied kreeg niet voor niets de bijnaam ‘Sahara van Brabant’. Rijd je een kwartiertje langer, dan geraak je al tot ‘Nationaal Park de Groote Peel’, op de grens van Nederlands Limburg en Noord-Brabant. Een moerassig gebied en één van de weinige plekken in Nederland waar nog hoogveen voorkomt. Vroeger werd hier veel turf gestoken, tegenwoordig is het beschermd natuurgebied en een vogelparadijs.

Friese boezem

Beperk jouw Nederlandse plannen zeker niet tot de zomer, want dat het jaar in jaar uit een aantrekkelijke bestemming is, bewijst het hoofdstuk ‘Bevroren duinen’. De delen ‘De Friese boezem’ en ‘Land van wind en water’ brengen het Friese platteland en het wadlopen in beeld. Het hoofdstuk over Ameland met fraaie foto’s gewijd aan ruimte en leegte doet dan weer smachten naar een louterende tocht. Het wakkert alleen maar onze wandellust en liefde voor Nederland aan. Dus waarom zou je vanaf morgen weer gaan vliegen, als je ook gewoon de Afrikaanse savanne in Nederland vindt? Het moet gezegd, de natuur en de landschappen in het boek spreken mij het meest aan, maar ook karakteristieke dorpjes en steden vol moderne architectuur werden niet geschuwd.

info:
Expeditie Achtertuin is een uitgave van ANWB
Auteurs: Bas van Oort, Dirk Wijnand de Jong Dirk Wijnand de Jong

_
Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere