Now Reading
Veelzijdig Zuid-Afrika

Veelzijdig Zuid-Afrika

BO-MAGAZINE-SIMONSTOWN____GOEWIE

Een opeenvolging van hoogtepunten op een emotionele roetsjbaan, dat is een reis door Zuid-Afrika. Door de variatie aan natuurschoon, die je zelden in één land aantreft, tuimel je van de ene verbazing in de andere. Zuid-Afrika heeft het allemaal: de dieren, de wijnlanden, de kleuren, de geuren. En de mensen, de mensen maken het zo mooi. Misschien een tip voor volgend jaar, want onze winter is de Zuid-Afrikaanse zomer. Waarom oud en nieuw niet in Zuid-Afrika doorbrengen? De lente start er in november, wat de jaarwisseling ideaal maakt om het land te bezoeken. De negen provincies die het telt, hebben alles te bieden: de mooiste fauna en flora in wildparken, spectaculaire maanlandschappen, exotische bloemenpracht, bushveld, stranden en walvissen.

BO-MAGAZINE-walvis___3_SHARPd_GOEWIE

Veelzijdig Kaapstad

Vliegen doen we op Kaapstad, één van meest veelzijdige steden van Afrika, gedrongen tussen een fenomenale kustlijn en de Tafelberg, hét uithangbord van de stad. Hoewel de rotsreus honderden foto’s siert, blijft het een ontroerende ervaring hem in het echt te aanschouwen. Een kabellift brengt je naar de top van de alomtegenwoordige berg, maar de echte sportievelingen gaan te voet Wij trekken vervolgens naar Hout Bay, een kustplaats 20 kilometer verderop met uitgestrekte witte stranden. De perfecte uitvalsbasis voor een zeehondentocht. Ook het startpunt van één van dé trekpleisters van Zuid-Afrika bevindt zich hier, met name de panoramische Chapman’s Peak-route, ook wel bekend als ‘s lands mooiste negen kilometer. Onbewogen blijft niemand op dit uitgehouwen wandelpad. Van daaruit naar The Waterfront dat een trendy volkje lokt, maar nog steeds een actieve haven is.

BO-MAGAZINE-tablecloth_1-GOEWIE
De Tafelberg, hét uithangbord van Kaapstad.

Geschiedenisles

De schilderachtige wijk Bo-Kaap, met zijn bochtige straatjes, bevindt zich in het hart van de stad. Typisch zijn de felgekleurde huisjes en haar Islamitische karakter. Tijdens de slavernij werd het slaven verboden om kleurige kleding te dragen. De afschaffing in 1838 werd gevierd door massaal kleur aan te brengen. Vlakbij ligt de Slave Lodge, één van Kaapstads oudste gebouwen dat dienst doet als slavernijmuseum en aandacht vraagt voor de blanke barbaarsheid. Een indrukwekkende stap in de tijd is het, aangrijpend en leerzaam. Hier zie je de kiemen van de latere apartheid. Vlakbij bevindt zich Company’s garden, een park in het centrum van de stad. In 1650 werd het als moestuin ingericht door de eerste Europese kolonisten en bood voorraden aan Europese schepen, die de Kaap rondzeilden.

Walvissen spotten

De volgende dag trekken we naar Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste punt van het Kaapse schiereiland, waar een obligaat fotomoment plaats vindt. Vervolgens rijden we naar Simon’s Town, één van de oudste stadjes van Zuid-Afrika, op een half uur rijden van Kaapstad. Mooie Victoriaanse huisjes staan er haast met de voeten in zee. Bekend is het om haar pinguïns, die op strand leven, tussen de boulders. Grote klompen graniet zijn dat. Een deel van de 37 soorten walvissen en dolfijnen in de Zuid-Afrikaanse wateren laat zich hier bewonderen, vlakbij de kust. Een uitstekende uitkijkpost is vissersplaats Hermanus, dat zich presenteert als walvishoofdstad. Je maakt een goede kans om de zoogdieren te spotten. Een omroeper blaast op zijn hoorn wanneer het goede moment is gekomen om uit te kijken.

Wijnproeverij

Wie Zuid-Afrika zegt, zegt wijn. Een bezoek aan de wijngaarden ten oosten van Kaapstad is een must. Een rit langs prachtige, heuvelachtige landschappen brengt ons in Franschhoek, centraal in de wijndriehoek. Elegante landhuizen volgen elkaar op. Voor wijnliefhebbers is dit haast een bestemming op zich. Wandelen en mountainbiken in de wijnregio wisselen we af met bijzondere dining experiences. Hoog op het lijstje staat Boschendal, met meer dan 300 jaar geschiedenis een van de oudere wijnhuizen in de omgeving. Nog een aanrader is Delaire Graff Estate, gelegen op de flanken van de Helshoogte pas, ten noordoosten van Stellenbosch. Het decor waarin het wijngoed gelegen is, is gewoonweg subliem.

Gamedrives

Beestjes kijken mag niet ontbreken op deze reis. Hoedspruit ligt aan de rand van het Krugerpark en is zowat de safarihoofdstad van Zuid-Afrika. Van hieruit heb je ook toegang tot een aantal privé-parken. Wij kozen voor het Motswari Game Reserve. Omheiningen zijn hier niet, waardoor dieren vrij bewegen tussen de verschillende concessies. Het park sleept je mee in een tijd van Afrikaanse nostalgie, romantiek en charme. Wat meteen opvalt is de rustige atmosfeer die gecombineerd wordt met uitstekende service, een heerlijke keuken en schitterende gamedrives op het domein. De professionele rangers worden bijgestaan door deskundige spoorzoekers. Wij werden vroeg uit ons bed gelicht en verrast met een feeëriek ontbijt bij zonsopgang.

BO-MAGAZINE-LODGE____Untitled-1

_Tekst:

_Fotografie: © Sven Goewie & Shutterstock

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere