Now Reading
Bordeaux

Bordeaux

BO MAGAZINE BORDEAUX 1

La Cité du Vin

Eventjes er tussen uit. Waarheen? Zo maar, out of the blue, viel onze keuze op Bordeaux. Natuurlijk legt iedereen direct de link met wijn, maar Bordeaux laaft ook de dorst van architectuurliefhebbers in een perfecte alliantie.

Een stad ontdekken doe je best te voet. Bordeaux leent zich daar uitstekend toe. Je vindt er alles praktisch binnen loopafstand: prachtige architectuur in een interessante mix van klassiek en modern of zelfs alternatief, groene ruimtes, kleine restaurantjes bij de vleet. Tout court: een stad die leeft en vibreert. Al wandelend voel je de hartslag van deze havenstad.

Cultureel erfgoed

Het stads centrum van Bordeaux staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en telt veel opmerkelijke gebouwen, prachtige galerijen in de stijl van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerij in Brussel, romantische steegjes… Maar evengoed de revolutionaire woonwijk Cité Frugès van le Corbusier in het nabijgelegen Pessac.

BO MAGAZINE BORDEAYX

Herwaardering

Als je de Pont de Pierre oversteekt kun je La Bastide ontdekken, een aangename
groene ruimte aan de oevers van de Garonne. In de buurt situeert zich Darwin, een vrij nieuwe ontmoetingsplek gelegen op een voormalige stedelijke woestenij, verfraait met vele
kunstwerken en graffiti.

BO MAGAZINE BORDEAUX


Nieuw: spectaculaire architectuur

Wat je zeker niet mag missen is een bezoek aan La Cité du Vin, een futuristisch gebouw opgeleverd in 2016, opgetrokken in een verloederde buurt van Bordeaux, de wijk Bassins à Flot. Wijk in volledige reconversie en inmiddels met een hernieuwde dynamiek. Een schakel tussen verleden en heden. Het ontwerp van dit ultramoderne gebouw is van de hand van Anouk Legendre en Nicolas Desmazières, twee architecten van het bureau XTU. Opdracht: een museum gewijd aan de oenologie in de wereld. De goudbruine kleur van e gevel voegt zich naadloos in het kleurenpalet van de stad: de kalksteen van de oude gebouwen en de kleur van de rivier. Een gouden gebouw met rondingen, die doen denken aan de ziel van de wijn en de verbinding, een ontmoeting vormt, tussen de rivier en de stad. De architectuur blaast je echt van je sokken. Een avant-gardistisch ontwerp met een flamboyante elegantie. Het gebouw houdt rekening met de geografische context: de historische kades, en de bocht in de rivier. De stralen van de zon worden op de toren gereflecteerd als een caleidoscoop.

BO MAGZINE BORDEAUX

_Tekst: Viviane Redant


Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere