Now Reading
Meesterlijk Mozaïek

Meesterlijk Mozaïek

BO-MAGAZINE-2 MOZAIEK

Aan de rand van de Italiaanse stad Vicenza kunnen designers, architecten en kunstenaars hun fantasie helemaal botvieren met de mozaïekcollecties van Fondazione Bisazza. Door er een eigentijdse twist aan te geven, tekenen ze een magisch, exuberant universum waar techniek en kunde mooi samenvloeien met vernuft en creativiteit.

BO MAGAZINE MOZAIEK

Zowel in zijn showroom als in de Fondazione pakt Bisazza uit met creaties die niet alleen technische hoogstandjes zijn, maar ook uitdrukking geven aan een verbeeldingskracht die al meer dan zestig jaar mensen in vervoering brengt. Op zijn gerestaureerde industrieterrein vindt het merk een gedroomde plek om te werken en te creëren in een oase van moza-iek. De vierkante tegeltjes van glaspasta van één centimeter zijn er in oneindig veel thema’s en variaties. Samen vormen deze minuscule fragmenten één indrukwekkend geheel. Er staat geen maat op de verbeelding waarmee gastontwerpers een symfonie van vormen, patronen en kleuren kunnen com-poneren. Terwijl Piero Bisazza de ultieme bezieler is, is zijn zus Rossella de drijvende kracht achter de Fondazione. “De Fondazione is een laboratorium waar we volop kunnen expe-rimenteren”, legt ze uit. Hoewel mozaïek een nobel materi-aal is dat al eeuwenlang meegaat, gingen we op zoek naar een manier om het in zijn oude glorie te herstellen, maar wel met een eigentijdse uitstraling. Onze samenwerking met de designwereld was daarbij onmisbaar. Het is een heel proces van zoeken en proberen … Als familiebedrijf hebben we het voorrecht dat we onze passie met anderen kunnen delen.” Een vanzelfsprekende elegantie en oog voor schoonheid belichamen die typische Bisazza-stijl, een showcase voor de knowhow van het merk die wereldwijd gekend is. De werken die in opdracht door verschillende kunstenaars worden ge-maakt, trekken alle aandacht naar zich toe. Jaime Hayon, Mar-cel Wanders, Studio Job, Patricia Urquiola, Arik Levy… Elk zet-ten ze de mozaïektegels naar hun hand om een geheel eigen taal en wereld te creëren. Er wordt volop geëxperimenteerd en gespeeld met verwijzingen naar het verleden. Alessandro Mendini’s monumentale “Proust”-zetel bevestigt evenwel hoezeer het decoratieve aspect primeert op het functionele. In de jaren 1990 was het diezelfde speelse esthetiek en voor-liefde voor kleur die de deuren van de Fondazione Bisazza openzette voor design. In de grote witte zalen, die nog spo-ren van hun industriële verleden dragen, ontstaan intuïtieve samenwerkingen waarin humor en creatieve vrijheid de bo-venhand krijgen. Fabio Novembre gebruikt het mozaïek als een tweede huid en onthult zo zijn flexibiliteit. Jaime Hayon creëert een persoonlijke kosmos met zijn oversized majordo-mus die de nieuwste creaties van de Bisazza Home collectie op grote dienbladen presenteert. Architecten Richard Meier en John Pawson zetten de witte pixel op een sobere, maar genuanceerde manier in de kijker. Schilders en beeldhouwers Mimmo Paladino en Sandro Chia hernemen populaire the-ma’s van de Transavanguardia, waarin mythische figuren en allegorische taferelen de hoofdrol vertolken.

In het land van Andrea Palladio creëren architect Carlo Dal Bianco en de Fondazione Bisazza een intieme sfeer door ten-toonstellingsruimtes te ontwerpen met heel veel natuurlijk licht en uitzicht op de tuin. Het gebogen fresco van bloeien-de rozen dat de bezoekers verwelkomt, is eveneens van zijn hand.
Te midden van deze duizend-en-één emoties ontvouwt zich voor de ogen van de bezoeker een schat in een schat. Een gouden deur zwaait open … met daarachter de kostbare col-lectie architectuurfoto’s van Piero Bisazza zelf, met foto’s van onder meer Bérénice Abbott, Hiroshi Sugimoto, Gabriele Ba-silico, Candida Höfer en Roland Fischer. Van Byzantium tot Bisazza, de expressieve kwaliteiten van mozaïek vullen elke plek ontegensprekelijk met schoonheid en splendeur, maar ook met een typisch Italiaanse sfeer die de internationale kunstwereld naar binnen haalt.

Fondazione Bisazza, viale Milano 56,36075 Montecchio Maggiore, Vicenza, Italië,
tel.: 00 39 0444707690,
www.fondazionebisazza.it.
Lees ook: Bisazza, la mosaïque contemporaine, Élisabeth Vedrenne, Éditions Assouline.

_Tekst: Cecile Vaiarelli.
_Fotografie: Bernard Touillon.

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere