Now Reading
Malene Knudsen

Malene Knudsen

Robuust en fragiel

In een mum van tijd veroverde keramiste Malene Knudsen haar eigen plek in de kleiwereld. Opgeleid als architecte en grafisch ontwerpster onderscheidt ze zich met handgemaakte en organisch geïnspireerde keramiek. Ze toont zich een warme minnaar van contrasten: haar werk is ongeglazuurd en ruw, maar toch figuratief en zacht. We herkennen een knop van een bloem, een glimp van een zaaddoos en een welving van een ruggengraat.

Ontluikende passie

Haar zin om te creëren en nieuwe vaardigheden te leren zat er bij de Deense altijd in. “Tijdens mijn architectuurstudie spraken de hout- en metaalworkshops mij bijzonder aan. Zowel de materialen, de detaillering als de ontwerpmogelijkheden openden voor mij een nieuwe wereld. Maar als materie wist vooral klei me meer en meer te bekoren. Wat begon als een hobby, liep steeds meer uit de hand. Ik probeerde diverse aardewerktechnieken uit en ontdekte de mogelijkheden om driedimensionaal werk te creëren. Het experimenteren met structuren, vlakken en schaduwen appelleerde de hele tijd mijn drang om te creëren. Ik hield ook steeds meer van de imperfecties die eigen zijn aan het werken met klei en leerde dat je de ‘ovengoden’ nooit helemaal kan beheersen.”

Opvallende structuren

Malene werd al gauw dolverliefd op de grondstof en begon een eigen vormentaal te creëren. Het werd een reis die haar niet meer losliet. Naarmate de buitenwereld meer geïnteresseerd raakte in haar opvallende sculpturen, evolueerde de hobby tot een volwaardige activiteit. Vanuit Kopenhagen verovert ze gaandeweg de wereld en Instagram. “Mijn creatief proces start al schetsend. Elk ontwerp krijgt eerst op papier de juiste omtrek en dimensie. Het zijn niet meer die strakke en rechte lijnen die ik tijdens mijn architectuurstudie op papier zette, maar de delicate lijnen van het vrouwelijk lichaam.” Vervolgens krijgen die vormen intuïtief gestalte onder haar vingers. Het verbluffende resultaat combineert naadloos een zekere Franse elegantie met de kenmerkende Scandinavische eenvoud.

Nederig ongeglazuurd

Malenes keramiek onderscheidt zich door de warme crème-, zand- en aardetinten. Ze creëert echt haar eigen universum en is hiermee uniek. De vrouwelijke vormen zorgen voor een sensualiteit en de ruwe afwerking voor mannelijkheid. Om de materie optimaal tot haar recht te laten komen, behoudt ze de natuurlijke en onbehandelde huid van de klei. “Ik zie en ervaar klei echt als een nederig materiaal, afkomstig van Moeder Natuur. Net dit oorspronkelijke karakter, dat zowel robuust als fragiel is, wil ik behouden. De ruwe, ongeglazuurde klei met chamottetextuur zorgt haast voor een primaire staat van het materiaal. Ik wil dat mijn stukken eruitzien als droge klei. Vandaar het toevoegen van steenslag om de materie grof en naturel te maken.”

Sculpturale objecten

“Ook mijn inspiratie haal ik uit de natuur, met een schat aan organische materialen en texturen, die voortdurend van gedaante veranderen. Tegelijkertijd wil ik een interessant silhouet creëren dat licht en schaduw toelaat. Elke individuele zwaan-, schelp- of bloemvaas bezit een uniciteit en een glimp van een andere welving.” Malenes ontwerpen zijn functioneel, maar de sculptuur en de vorm zijn veruit de belangrijkste aspecten. “Mijn vazen zijn ontworpen voor een minimale bloemschikking, maar kunnen net zo goed op zichzelf staan als sculpturale objecten. Zelf zal ik ze slechts zelden van bloemen voorzien. Ik fotografeer ze ook zonder.” En ja, haar stukken zijn op zich voldoende sprekend en kunnen de tafel delen met grote Franse en Scandinavische keramisten uit het modernisme.

@maleneknudsen
malenekundsen.com

_Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere