Now Reading
La vita è bella

La vita è bella

BO is geïnteresseerd in mooie architectuur. Vorig jaar werd onze blik getroffen door een charmant herenhuis in Berchem dat te koop stond. De eigenaars, Kristof en Charlotte, twee stijlvolle mensen, lieten ons vrijblijvend hun woning bezichtigen. We stelden ons de vraag: waarom verkoop je zo’n prachtig pand, dan moet er toch een buitengewoon alternatief lonken? Deze veertigers maakten hun droom waar: weg van het hectische leven naar een rustige plek in het schilderachtige Toscane. Een complete ommezwaai. Gedaan met de ratrace. Van een huis uit het interbellum dicht bij het stadscentrum naar een compact en minimalistisch huis midden in de natuur omgeven door olijfgaarden. Een realisatie van het architectenbureau Gardini Gibertini. Geen doorsnee woning. De ruimtes in het huis zijn geometrisch geschikt rond een centrale patio, met reminiscenties naar de Romeinse oudheid ‘Atrium Tuscalanum’. Nu leven ze als agrariërs van de opbrengst van hun land, in symbiose met de natuur. BO in gesprek met de heer des huizes.

Verhuizen midden de coronapandemie, was het nu of nooit?

Zoals de Italianen zeggen: ‘La vita è breve’. Het leven is kort.
Het is niet halsoverkop gebeurd. Eigenlijk is het een verderzetting van de ambitie van de vader van mijn vrouw. Zijn grote droom was een wijngaard op te starten. Dat is abrupt afgebroken door zijn overlijden. Wij wilden zijn droom waarmaken en zijn beginnen zoeken naar een locatie. Uiteindelijk is het geen wijngaard maar een olijfgaard geworden.

De woning hebben jullie zelf gerealiseerd?

Ja, het huis, een paviljoen noemen ze het hier, hebben we zelf laten bouwen. We zijn graag met huizen en interieurs bezig ook al in Antwerpen.

Het is een monolithische strakke structuur. Een transparant huis dat de natuur omarmt en binnenhaalt.

Dat is mooi omschreven. We zijn aan de slag gegaan met een architectenkoppel uit Rimini, gespecialiseerd in het camoufleren van huizen in het landschap. Dat is ook effectief het geval. Het centrale idee was de muro à secco, opgebouwd van droog gestapelde stenen, zonder gebruik van cement of mortel. Het vereist een speciale techniek waardoor ze zeer stabiel zijn. De insecten en vogels komen er zich in nestelen, een reuze insectenhotel eigenlijk.
Yin en yang, alles evolueert voortdurend in een leven. Zochten jullie naar meer balans want jullie waren harde werkers.
We wilden graag met onze handen werken en meer balans, inderdaad. We hebben de afspraak gemaakt dat we de rest van ons leven nog enkel de dingen doen die we graag doen.

Leven met de seizoenen geeft meer rust en energie. Back to basic. Een levensritme waarin jullie kunnen gedijen.

Absoluut. Ieder seizoen heeft zijn opbrengt, maar ook zijn werk. Er is altijd iets te doen aan de bomen of het terrein. De fruitoogst die moet verwerkt worden in confituur. De herfst is het seizoen van de vijgen en paddenstoelen. Ieder seizoen heeft zijn voordelen en ook een beetje zijn nadelen. Maar het is hier fantastisch. Het verschil met vroeger om uren in de file te staan en hier ontspannen over het terrein te stappen. Er is gewoon geen vergelijk.

Jullie ontvangen gasten enerzijds en renoveren anderzijds pandjes.

Het is fijn om gasten te ontvangen en we begeleiden vanop afstand mensen uit Nederland en België met de renovatie van vastgoed. We spreken een zestal talen, inclusief Italiaans, en zijn de schakel tussen de klant, architect en ondernemer. Weer in combinatie met onze kennis van architectuur en interieur.

Er zijn in de regio mooie steden en kleinere dorpen, die allemaal de moeite lonen om te bezoeken en te ontdekken.
Wat je nu aanhaalt is het stukje dat ons het meest verrast heeft. Als hier mensen toekomen hebben ze altijd een ellenlange to do-lijst. Maar… hun auto blijft staan. Ze blijven hier. Ze zijn overweldigd door het panorama en de rust. De impact van de natuur is niet te onderschatten. Ze genieten ook van het huis, het interieur, lekker eten en drinken… La dolce vita.

Mensen die naar het buitenland verhuizen worden niet altijd met open armen ontvangen door de lokale bevolking. Jullie worden verwend!


Ja, we krijgen groenten aan de deur, everzwijnen… Dat komt omdat we voor dit opvallend project beroep gedaan hebben enkel op mensen uit de regio, op de architect na. Hij wilde dat met zijn mensen doen, maar… wij hebben het been stijf gehouden. Het volledige project is met ambachtslui van hier opgebouwd, wat niet altijd evident is. Het is gelukt én dat wordt zeer geapprecieerd.

_Tekst: Viviane Redant

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere