Now Reading
The Poetry of the Bee

The Poetry of the Bee

BO MAGAZINE shutterstock_204605098

Koester het gezoem. The Poetry of the Bee is een bijzonder boek waarin intrigerende facetten van de kleine zwart-gele wezens op een prachtige wijze aan bod komen: de bij als honingproducent en als bestuiver, maar ook als inspiratiebron voor architecten, dichters en kunstenaars. Dit boek van Iris Rombouts – mooi vormgegeven en rijkelijk geïllustreerd met beelden van onder meer Stephen Mattues – verdient een plek centraal op de koffietafel.

Urgent onderwerp

De bij is misschien niet voor iedereen het meest geliefde diertje, haar overleven op aarde is wel essentieel voor onze toekomst. Bij art director Iris Rombouts zoemen ze eeuwig door het hoofd. Ze omarmt het urgente onderwerp van hun behoud esthetisch mooi. Haar boek laat zien dat het geroezemoes rond de bijen gevierd moet worden. In een tijd dat de bijenstand door onze manier van landbouw dramatisch aangetast wordt, pleit het boek voor het behoud. Haar weldaden zijn talloos: een bij is veel meer dan de honing die ze produceert. Zonder bijen geen voedsel op aarde. De bij bestuift meer dan 80 procent van alle bloeiende planten en is onontbeerlijk voor onze voedselketen.

Het boek is evenzeer een aanrader voor wie niet enkel vanuit biologisch oogpunt een blik wil werpen op dit nuttige insect. Deze publicatie geeft een uniek inzicht in de manier waarop bijen doorheen de eeuwen zowel wetenschappers als kunstenaars inspireerden. De opmerkelijke kleine zwarte-gele wezens zijn een bron van inspiratie voor schrijvers, denkers, ontwerpers, architecten en zelfs hele steden. Dit boek viert het nederige leven van bijen en traceert hun invloed op vele sleutelfiguren uit de creatieve industrie doorheen de geschiedenis tot op vandaag.

DIEGO_FRANSSENS

Repetitief patroon

De inleiding is van de hand van schrijver en bijenactivist Jeroen Olyslaegers, die een waar eerbetoon brengt. Dat de bij voor ons mondiale ecosysteem zowat de kanarie in de koolmijn is, leest als een veelbetekenende metafoor. De eeuwenoude geschiedenis van de imkerij gaat terug tot de Egyptenaren. We ontdekken hoe de kapruin, de kleding van de imker, de mode van vandaag beïnvloedt. We lezen hoe Stéphane Schraenen en Carla Arocha in hun werk vaak gebruik maken van repetitieve patronen waarvan de perfecte vormen ons doen denken aan een honingraat. Zij verzorgden ook de lasercut die cover siert. Bijen inspireerden oude meesters en hedendaagse kunstenaars, van Joseph Beuys tot Jan Fabre óf Tomás Libertiny, die prachtige kunstwerken met bijenwas maakt. Ook architecten Le Corbusier en Frank Lloyd Wright lieten zich door de bij en haar zeshoekige bijenraat bezielen. Naast kunst, gedichten en fabelachtige verhalen met de bij als ster van de show, brengt The Poetry of the Bee honingzoete beautytips, culinaire recepten en het werk van fotografen als Stephen Mattues, Diego Franssens, Filip Van Roe en Wout Hendrickx.

BO MAGAZINE STEPHEN_MATTUES02

Laat het zoemen

Wist je dat honingbijen met elkaar communiceren door te dansen? Of dat het ovale brein van de bij, hoewel slechts ter grootte van een sesamzaad, een opmerkelijk vermogen heeft om dingen te leren en te onthouden? Vandaag zien we een nieuwe visie op imkeren, medisch, culinair én sociaal betrokken. Met diverse sporen en toepassingen. Een stad als Manchester adopteerde de bij als symbool van moed en veerkracht. Ze wonen op het dak van de kathedraal van de stad en de imker gebruikt de bijen en hun honing voor maatschappelijk werk.

En hoewel het boek een viering is van deze zoemende insecten, moet het ons ook wakker schudden. Het is haast filmisch hoe Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck het omschreef, maar zijn woorden klonken in 1901 al als waarschuwende klokken: als de bij van de aarde zou verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar over hebben leven. Laat het zoemen als jouw tuin weldra weer bloeit en droom over bijen, heel veel bijen als een soundscape om je heen. Zie het als een reusachtige date met onze schepping.

BO MAGAZINE STEPHEN_MATTUES01

Uitgegeven bij Anderzijds: ander-zijds.com

_Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere