Now Reading
Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland

Varen, eten en genieten

Genieten van een unieke avond op een onbewoond eiland? Boek dan een tafeltje op Vuurtoreneiland en proef van de magische sfeer en het heerlijke lokale eten. Een uitgelezen concept voor het perfecte avondje uit. En dit vertrekkende vanuit Amsterdam. Zoveel meer dan een voortreffelijk diner. Een plek en een ervaring om te koesteren.

Even helemaal weg. En dat begint reeds vanaf de kade. Je stapt aan boord van het schip, bij mooi weer op het bovendek. Ongeveer een uur bedraagt de vaartijd. Je laat Amsterdam achter je en je begint aan een tocht over het IJ, richting het Markermeer. Een glas cider en een plankje aperitiefhapjes kleuren de reis, net zoals een stukje geschiedenis over het schip en dit bijzondere stukje Amsterdam. Het eiland werd in 1701 aangelegd en lang waren de vuurtoren en het bijhorende wachthuis de enige bewoners. Tot in 2013 een nieuwe bestemming gevonden werd.

Culinaire droom

De aankomst op het eiland is ronduit geweldig: het aanschouwen van de vuurtoren, het aanmeren en de verwelkoming door de keukenbrigade. Vervolgens loop je even rond om te genieten van het wijds uitzicht. Je kan dit bijzondere uitje zowel tijdens de winter als in de zomer boeken. ’s Winters eet je in een voormalige kazerne, erg romantisch. Maar het zomerrestaurant is wellicht de meest bijzondere plek in de omgeving van Amsterdam. Het is een structuur van hout en glas, waardoor je midden in de natuur lijkt te zitten. Op mooie zomeravonden lijkt de scheiding tussen binnen en buiten haast onzichtbaar. De glazen deuren blijven open en door het wijds karakter lijkt het ‘gouden uur’ de hele avond te duren. De open keuken bevindt zich in het restaurant, met een groot gasfornuis en een enorme houtoven. Aan tafel wacht een verfijnd en smakelijk menu. Seizoengebonden en voornamelijk lokaal en biologisch geproduceerd. Alles enthousiast toegelicht door de goedgeluimde bediening.

Vuur dicteert

Dit uit eten noemen, is een understatement. Dit is een totaalbeleving, startend om 18u30 en eindigend omstreeks 23u30. Noem het gerust een minivakantie. Rook en vuur dicteren de verfijnde smaken op het eiland. Het resulteert in smaakcombinaties die je nog niet vaak eerder proefde. De gerechten zijn vrij klein, maar heel verfijnd. De filosofie is om te koken met producten uit de lokale, zogenaamde Beemsteromgeving. Perfect passend in de trend van lokaal eten. Technieken als pekelen, fermenteren, wecken, roken en roosteren worden ingezet om verspilling tegen te gaan. Al dat lekkers komt in tableware van The Bird Tsang, een jonge keramiekstudio uit Amsterdam. Authenticiteit en toewijding vormen ook bij hen het mantra. Het glazuur is onder meer samengesteld uit de as van de houtoven van het restaurant. Geen spijs zonder drank natuurlijk. En ja, genieten is het ook van de uitstekende wijnkeuze, een reis langs diverse wijnhuizen, mooi opgebouwd van smaakvol tintelend wit tot mooi robuust rood.

Wonderschoon

Je hebt slechts drie uur op het eiland en die vliegen voorbij. Nochtans was deze verrassende bestemming tot niet zo lang geleden een verlaten eiland. Nu verwent het als een culinaire aanbeveling: kleinschalig, kwalitatief en duurzaam. Overdag al mooi en bij avond wonderschoon. Het idyllisch toevluchtsoord voor jou en jouw eetgezelschap vraagt slechts één inspanning. Want een reservatie vast krijgen, dat is het moeilijkste. Twee maanden van tevoren moet je boeken. Zoals je concerttickets boekt, klaar voor het grote of kleine scherm. Eens gelukt, ben je wel verzekerd van een bijzonder avondje uit. Je betaalt 100 euro per persoon, maar het is elke cent waard. Dat is inclusief boottocht, aperitief en hapjes op de boot, vijfgangendiner, wijnarrangement, water en koffie of thee. De wind, de rust, het omringende water, het groen en de grazende schapen zorgen voor een instant vakantiegevoel.

Info: www.vuurtoreneiland.nl

__
Tekst: Koen Van der Schaeghe

Scroll To Top
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Nieuwsbrief Bo Magazine
Schrijf je nu in!
ErrorHere